marți, 29 martie 2011

BIROUL OPERATIV FILIALA 1 ALEXANDRIA

BIROUL OPERATIV AL FILIALEI 1 ALEXANDRIA

PRESEDINTE – Col. (Rz.) - CIOBOTARU PATRANCUS IOSIF
Telefon – 0736601070 – 0722572266
E-mail – ciobotaru.iosif@yahoo.com
Vicepresedinte – Col. (Rz.) - MARZAN NICULAE
Telefon – 0722321303
Vicepresedinte – Col. (Rz.) – SATALAN LUCRETIU
Telefon- 0724006774
Vicepresedinte – Col. (Rz.) – GRAMADA TUDOR
Telefon - 0742101635
Vicepresedinte – Col. (Rz.) – MITU TUDOR
Telefon - 0766650328
Vicepresedinte – Col. (Rz.) – DOBRE TUDOR
Telefon – 0761663149
SECRETAR - Mr. (Rz.) - DELEA NICOLAE
Telefon – 0736601071 – 0769247968
E-mail – nicolaedelea@yahoo.com

sâmbătă, 26 martie 2011

ANUNT FOARTE IMPORTANT- MODELE CONTESTATII-GHID

ANUNT FOARTE IMPORTANT

IN SEDINTELE DE JUDECATA DIN DATA DE 23 SI 24.03.2011, INSTANTA DE FOND A TRIBUNALULUI TELEORMAN A ADMIS CONTESTATIILE CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE IN SENSUL IN CARE A ANULAT DECIZIILE DE RECALCULARE ALE PENSIILOR MILITARE EMISE DE CASELE SECTORILAE DE PENSII IN LUNA DECEMBRIE 2010



Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Apararii Nationale


DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul ,..............................................................................................., membru al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere ( în continuare „SCMD”), domiciliat(ă) în localitatea (comuna) ................. , str. .......... nr. ........., bl. ........ ap. ............, jud./ sect. ........, posesor al actului de identitate seria ........... nr. ........ , eliberat de .............................. la data de ............................ CNP ................................., cu dosar pensie nr. .......................... depun prezenta

CONTESTAŢIE
împotriva Deciziei de revizuire a pensiei nr. ......./.................. emisă de Ministerul Apărării Naţionale – Casa se Pensii Sectorială, prin care solicit:
• Anularea deciziei de revizuire a pensiei ca netemeinică şi nelegală pentru următoarele

MOTIVE

A. Nulitatea absolută a deciziei de revizuire
1. Decizia de revizuire a subsemnatului a fost emisă de către Ministerul Apărării Naţionale după data de 23 decembrie 2010.
2. În conformitate cu dispozițiile art. 193 alin (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii:
Art. 193
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011 cu excepţia art. 70 alin. (1), art. 132, 135 şi art. 194 care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României partea I (s.ns).
3. Legea nr. 263/2010 a fost publicată în Monitorul oficial al României, partea I, la data de 20 decembrie 2010, iar de la data de 23 decembrie 2010 au intrat în vigoare dispoziţiile art. 132 şi art. 135, care sunt relevante în speţă.
4. În conformitate cu dispoziţiile art. 132 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 263/2010:
Art. 132.
(1) Casele de pensii sectoriale se înfiinţează în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, ca structuri cu personalitate juridică şi cu sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Casele sectoriale prevăzute la alin. (1) sunt succesoare de drept ale structurii organi-zatorice responsabile cu pensiile din instituţiile menţionate la alin. (1). (s.ns)
5. Aşadar, la data de 23 decembrie 2010 s-a înfiinţat de drept, ope legis, cu personalitate juridică, Casa sectorială de pensii, care a preluat la acea dată toate atribuţiile fostelor structuri organizatorice din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
6. Altfel spus, începând cu data de 23 decembrie 2010 Ministerul Apararii Nationale a fost golit de orice competenţă cu privire la recalcularea pensiilor.
7. Pe cale de consecință Ministerul Apararii National nu mai avea nici o competenţă să emită decizii de revizuire a pensiilor, deoarece atribuţiile sale fuseseră transferate Casei de Pensii Sectoriale.
8. Persoana juridică ce avea competenţa să emită decizia de revizuire a pensiei este Casa sectorială de Pensii şi nu Ministerul Apărării Naţionale.
9. În conformitate cu dispoziţiile art. 105 din Legea nr. 263/2010:
Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepția pensiei anticipate si a pensiei anticipate parțiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat. (s.ns)
10. În conformitate cu dispoziţiile art. 106 alin. (1) din Legea nr. 263/2010:
Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
11. Aşadar, Casele sectoriale de pensii sunt cele care au competenţa emiterii deciziilor de pensionare precum şi a deciziilor de revizuire aşa cum rezultă cu claritate din dispoziţiile art. 107 alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ:
Art. 107
(1) In situația in care, ulterior stabilirii si/sau plății drepturilor de pensie, se constata dife-rențe intre sumele stabilite si/sau plătite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.[...]
(3) Pensia poate fi recalculata prin adăugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
12. De asemenea, principalele atribuţii ale Casei sectoriale de pensii sunt stabilite prin art. 139 din Legea nr. 263/2010 care enumeră principalele atribuţii:
Art. 139
In aplicarea prevederilor prezentei legi, casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale îndeplinesc, in principal, următoarele atribuții:[...]
13. În concluzie, deciziile emise de Ministerul Apărării Naţionale sunt nule de drept deoarece sunt emise de o persoană juridică fără competenţă.
14. Am demonstrat că în conformitate cu art. 193 din Legea nr. 263/2010, la data de 23 decembrie 2010 au fost înfiinţate, în temeiul legi Casele sectoriale de pensii care au preluat toate atribuţiile fostelor structuri organizatorice existente la Ministerul Apărării Naţionale, golind de orice competenţă Ministerul în a mai emite decizii de revizuire.
15. Am arătat că în conformitate cu dispozițiile art. 105, art. 106 art. 107 şi ar. 139 Casele sectoriale de pensii au atribuţii în emiterea deciziilor de revizuire

B. Cu privire la cuantumul pensiei
16. Din buletinul de calcul ataşat deciziei de revizuire contest următoarele :
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
17. Din analiza datelor inscrise in actele anexate la decizia de pensie, nu rezulta docu-mentele care au stat la baza calcului pensiei militare, în conformitate cu art.5 din O.G. nr. 33/2002, modificată și aprobată prin Legea nr. 223/2002 care reglementează eliberarea certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale. Invocarea acestor documente este imperios necesara avand in vedere ca in activitate, cadrul militar nu a beneficiat de o carte de munca pentru a-si putea verifica acum realitatea datelor inscrise in decizia de pensiei si in actele anexate. De asemenea, nu poate fi prezumat faptul ca, din memorie, o persoana aflata la pensie, deci la o anumita varsta, poate sa-si aminteasca cu exactitate ce suma de bani a primit in fiecare luna cu ani in urma.
18. OUG 1/2011 aduce in discutie, la revizuirea pensiei militare, majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele in care in activitate pensionarul militar a desfasurat activitati in locurile de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei in vigoare la acea data. Din analiza deciziei nu rezulta care sunt grupele de munca avute in vedere si implicit punctajul lunar corespunzator.
19. Din calculul evidentiat in decizia de revizuire, nu rezulta care sunt perioadele pentru care nu au fost identificate state de plata – care au dus implicit la o ajustare a cuantumu-lui pensiei. In conditiile in care nu mi se poate atribui nici o culpa legata de acest aspect, va rog sa-mi comunicati care sunt aceste perioade, precum si demersurile facute de cei abilitati pentru a identifica statele de plata lipsa, avand in vedere ca unul din motivele pentru care a fost adoptata aceasta ordonanta a fost obligarea emitentului de a obtine exclusiv toate documentele ce stau la baza calcului pensiei revizuite
20. Abuzul de nelegalitate al emiterii deciziei de revizuire, rezultă și din faptul că efectele sale se nasc de la data de 01.01.2011, încălcându-se principiul neretroactivității legii, conform prevederilor constituționale.
Faţă de toate cele de mai sus solicit anularea deciziei de revizuire pe care am contestat-o la Comisia de contestaţii.


Anexez copia deciziei de revizuire a pensiei.



Data Semnătura






























DOMNULUI PREŞEDINTE AL COMISIEI DE CONTESTAŢII DIN CADRUL MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE
Comisia de Contestaţii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor

DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul ,..............................................................................................., membru al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere ( în continuare „SCMD”), domiciliat(ă) în localitatea (comuna) ................. , str. .......... nr. ........., bl. ........ ap. ............, jud./ sect. ........, posesor al actului de identitate seria ........... nr. ........ , eliberat de .............................. la data de ........................... CNP ................................., cu dosar pensie nr. ........................... depun prezenta

CONTESTAŢIE

împotriva Deciziei de revizuire a pensiei nr. .............................../.............................. emisă de Ministerul Administraţiei şi Internelor – Casa de Pensii Sectorială, prin care solicit:
• Anularea deciziei de revizuire a pensiei ca netemeinică şi nelegală pentru următoarele

MOTIVE

A. Nulitatea absolută a deciziei de revizuire

1. Decizia de revizuire a subsemnatului a fost emisă de către Ministerul Administraţiei şi Internelor după data de 23 decembrie 2010.
2. În conformitate cu dispozițiile art. 193 alin (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii:
Art. 193
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2011 cu excepţia art. 70 alin. (1), art. 132, 135 şi art. 194 care intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României partea I (s.ns).
3. Legea nr. 263/2010 a fost publicată în Monitorul oficial al României, partea I, la data de 20 decembrie 2010, iar de la data de 23 decembrie 2010 au intrat în vigoare dispoziţiile art. 132 şi art. 135, care sunt relevante în speţă.
4. În conformitate cu dispoziţiile art. 132 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 263/2010:
Art. 132.
(1) Casele de pensii sectoriale se înfiinţează în subordinea Ministerului Apărării Naționale, a Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, ca structuri cu personalitate juridică şi cu sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Casele sectoriale prevăzute la alin. (1) sunt succesoare de drept ale structurii organizatorice responsabile cu pensiile din instituţiile menţionate la alin. (1). (s.ns)
5. Aşadar, la data de 23 decembrie 2010 s-a înfiinţat de drept, ope legis, cu personalitate juridică, Casa sectorială de pensii, care a preluat la acea dată toate atribuţiile fostelor structuri organizatorice din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
6. Altfel spus, începând cu data de 23 decembrie 2010 Ministerul Administraţiei şi Interne-lor a fost golit de orice competenţă cu privire la recalcularea pensiilor.
7. Pe cale de consecință Ministerul Administraţiei şi Internelor nu mai avea nicio compe-tenţă să emită decizii de revizuire a pensiilor, deoarece atribuţiile sale fuseseră transfera-te Casei de Pensii Sectoriale.
8. Persoana juridică ce avea competenţa să emită decizia de revizuire a pensiei este Casa de Pensii sectorială şi nu Ministerul Administraţiei şi Internelor.
9. În conformitate cu dispoziţiile art. 105 din Legea nr. 263/2010:
Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepția pensiei anticipate si a pensiei anticipate parțiale, care se plătesc de la data încetării calităţii de asigurat. (s.ns)
10. În conformitate cu dispoziţiile art. 106 alin. (1) din Legea nr. 263/2010:
Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
11. Aşadar, Casele de pensii sectoriale sunt cele care au competenţa emiterii deciziilor de pensionare, precum şi a deciziilor de revizuire aşa cum rezultă cu claritate din dispoziţiile art. 107 alin. (1) şi (3) din acelaşi act normativ:
Art. 107
(1) In situația in care, ulterior stabilirii si/sau plății drepturilor de pensie, se constata diferențe intre sumele stabilite si/sau plătite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.[...]
(3) Pensia poate fi recalculata prin adăugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
12. De asemenea, principalele atribuţii ale Casei de pensii sectoriale sunt stabilite prin art. 139 din Legea nr. 263/2010 care enumeră principalele atribuţii:
Art. 139
In aplicarea prevederilor prezentei legi, casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale îndeplinesc, in principal, următoarele atribuții:[...]
13. În concluzie, deciziile emise de Ministerul Administraţiei şi Internelor sunt nule de drept deoarece sunt emise de o persoană juridică fără competenţă.
14. Am demonstrat că în conformitate cu art. 193 din Legea nr. 263/2010, la data de 23 decembrie 2010 au fost înfiinţate, în temeiul legi Casele de pensii sectoriale care au preluat toate atribuţiile fostelor structuri organizatorice existente la Ministerul Administraţiei şi Internelor, golind de orice competenţă Ministerul în a mai emite decizii de revizuire.
15. Am arătat că în conformitate cu dispozițiile art. 105, art. 106 art. 107 şi ar. 139 Casele de pensii sectoriale au atribuţii în emiterea deciziilor de revizuire.

B. Cu privire la cuantumul pensiei
16. Din buletinul de calcul ataşat deciziei de revizuire contest următoarele .............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
17. Din analiza datelor inscrise in actele anexate la decizia de pensie, nu rezulta docu-mentele care au stat la baza calcului pensiei militare, , în conformitate cu art. 5 din O.G. nr. 33/2002, modificată și aprobată prin Legea nr. 223/2002, care reglementează elibera-rea certificatelor și adeverințelor de către autoritățile publice centrale și locale. Invocarea acestor documente este imperios necesara avand in vedere ca in activitate, cadrul militar nu a beneficiat de o carte de munca pentru a-si putea verifica acum realitatea datelor inscrise in decizia de pensiei si in actele anexate. De asemenea, nu poate fi prezumat faptul ca, din memorie, o persoana aflata la pensie, deci la o anumita varsta, poate sa-si aminteasca cu exactitate ce suma de bani a primit in fiecare luna cu ani in urma.
18. OUG 1/2011 aduce in discutie, la revizuirea pensiei militare, majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele in care in activitate pensionarul militar a desfasurat activitati in locurile de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei in vigoare la acea data. Din analiza deciziei nu rezulta care sunt grupele de munca avute in vedere si implicit punctajul lunar corespunzator.
19. Din calculul evidentiat in decizia de revizuire, nu rezulta care sunt perioadele pentru care nu au fost identificate state de plata – care au dus implicit la o ajustare a cuantumu-lui pensiei. In conditiile in care nu mi se poate atribui nici o culpa legata de acest aspect, va rog sa-mi comunicati care sunt aceste perioade, precum si demersurile facute de cei abilitati pentru a identifica statele de plata lipsa, avand in vedere ca unul din motivele pentru care a fost adoptata aceasta ordonanta a fost obligarea emitentului de a obtine exclusiv toate documentele ce stau la baza calcului pensiei revizuite
20. Contest exactitatea datelor din buletinul de calcul, deoarece nu am posibilitatea de a verifica veridicitatea acestora, în comparație cu persoanele civile unde veniturile sunt consemnate în cărțile de muncă sau alte înscrisuri legale.
21. Abuzul de nelegalitate al emiterii deciziei de revizuire, rezultă și din faptul că efectele sale se nasc de la data de 01.01.2011, încălcându-se principiul neretroactivității legii, conform prevederilor constituționale.
Faţă de toate cele de mai sus solicit anularea deciziei de revizuire pe care am contestat-o la Comisia de contestaţii.

Anexez copia deciziei de revizuire a pensiei.





Data………………………. Semnătura
























DOMNULUI PREŞEDINTE AL COMISIEI DE CONTESTAŢII DIN CADRUL MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR


GHIDUL CU PROCEDURILE PENTRU ANULAREA DECIZIILOR DE REVIZUIRE A PENSIILOR
GHID CU DEMERSURILE MEMBRILOR ŞI ACTIVITĂŢILE FILIALELOR SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE PENTRU CONTESTAREA DECIZIILOR DE REVIZUIRE A PENSIILOR

Stimate coleg!
Ca membru al sindicatului noastru îţi aducem la cunoştinţă faptul că în curând vei primi noua decizie de REVIZUIRE a pensiei emisă în temeiul O.U.G. nr.1/2011
Dorim să te informăm cu ce ai de făcut pentru a-ţi păstra drepturile câştigate. Fiind informat poţi decide calea de urmat: te opreşti la decizia REVIZUITĂ, pe care o vei primi sau mergi mai departe.
Prezentăm mai jos, în detaliu, ceea ce ai de făcut, în raport cu opţiunea ta.
Deoarece, procedura de contestare se aseamănă foarte mult cu procedura desfășurată pe Pasul 1b), noul Ghid va fi simplificat.

PARTEA I
DEMERSURI ALE MEMBRULUI SCMD

Capitolul I
CE TREBUIE SĂ CUNOȘTI

(1 ) La primirea DECIZII DE REVIZUIRE, reține plicul în care ai primit decizia. PE ACESTA ESTE TRECUTA DATA COMUNICARII DECIZIEI de REVIZUIRE, DATĂ DE LA CARE DECURGE TERMENUL DE 30 de zile de CONTESTARE LA COMISIA DE CONTESTAȚII DIN CADRUL ............. (M.Ap.N., M.A.I., S.R.I.).
(2) Dacă accepţi DECIZIA DE REVIZUIRE, în termen de 30 de zile ea rămâne definitivă.
(3) Dacă nu o accepţi, treci la contestarea ei. Modelul contestaţiei se află postat pe site-ul SCMD/DEPARTAMENTUL JURIDIC.
(4) Contestaţia se trimite prin poştă, cu confirmare de primire, la comisia de contestaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, care trebuie soluționată în termen de 45 de zile. Termenul de 45 de zile curge de la data când reprezentantul comisiei a semnat pe confirmarea de primire.

(5) Comisia de contestații trebuie să emită o Hotărâre, din care să reiasă modul de soluționare a contestației.
(6) În situația în care hotărârea comisiei de contestaţii este nefavorabilă, actul emis trebuie atacat în instanță, în termen de 30 de zile, pentru a cere anularea acestei hotărâri.

Capitolul al – II lea
CE DOCUMENTE DEPUI LA FILIALĂ

(1) Pentru rezolvarea litigiului în instanță (prima instanţă tribunalul, a doua curtea de apel), trebuie să depui la filiala la care ești înscris, următoarele documente, în plic format A4, în 3 exemplare fiecare document:

1.1. copie după contestaţia trimisă;
1.2. copie după confirmarea de primire a contestaţiei, în care să se vadă data şi semnătura reprezentantului comisiei de contestaţii;
1.3. copie după actul de identitate (copie alb-negru);
1.4. copie după decizia de revizuire a pensiei recalculate, cu anexele corespunzătoare;
1.5. copie după ultima decizie de recalculare a pensiei (*nu depun cei care nu au primit decizii de recalculare);
1.6. copie după ultimul talon al pensiei recalculate (*inclusiv cei care nu au primit decizii de recalculare);
1.7. copie după decizia veche de pensie;
1.8. copie după un talon de pensie cu cuantumul vechi al
pensiei;
1.9. copie după plicul în care ai primit Decizia de revizuire, pe care să se vadă ştampila poştei cu data de înmânare;
1.10 împuternicire, conform modelului aflat la filială (numai în situația în care nu există deja la filială).
Împuternicirea este obligatorie. Dosarul este preluat de avocat, numai dacă există imputernicirea inclusă în plic.
ATENŢIE: pe toate copiile se scrie: ,,Copie conformă cu originalul” şi urmează semnătura.

Plicul cu aceste documente se depune la filială în termen de 3 zile, de la primirea confirmării de primire sau data de înregistrare de la registratura ministerului (serviciului).
Dacă primești răspuns la contestație, depui la filială, 3 copii, după acest răspuns.
Dacă nu ai primit răspuns în termenul legal de 45 de zile, te prezinţi la filială pentru a comunica această situație.
Membrul de sindicat poartă cea mai mare răspundere pentru rezolvarea favorabilă a situaţiei sale.

TERMENE DE URMĂRIT:
- înregistrare contestaţie - în maxim 30 de zile de la comunicarea noii decizii de pensie;
- răspuns soluţionare contestaţie - în maxim 45 de zile de la data înregistrării contestaţiei;
- depunere document în instanţă (atacarea în instanţă) - în maxim 30 de zile de la comunicarea soluţionării contestaţiei.

Capitolul al – III lea
ACTIVITĂȚILE FILIALELOR SCMD

Activitățile filialelor privind anularea deciziilor de revizuire și a hotărârilor comisiei de contestații, sunt similare cu activitățile desfășurate pentru anularea deciziilor de recalculare a pensiilor și a hotărârilor comisiei de contestații pe Pasul 1b), (evidența și anunțarea membrilor, rezolvarea litigiului în instanță, datele de pe plicuri, registrele de evidență a plicurilor, tabelel nominale, în 3 ex., pe case de pensii cu semnăturile membrilor de sindicat, etc.).
La nivelulul mun. București și jud. Ilfov predarea plicurilor cu documente se face în fiecare zi de luni, la ora 14.00, la sediul central al SCMD.
Scadenţarul cu termene de urmărit pentru prevenirea ieşirii din termenele legale (a + 45 + 30), se întocmește de fiecare filială. Filiala poartă întreaga răspundere pentru exactitatea datelor din scadențare.

joi, 24 martie 2011

5,5

DOMNULE DIRECTOR,

Subsemnatul/a ..................................................................................., domiciliat/a in ................................................................................................................................ , pensionat/a in baza Deciziei de pensionare nr. ...................................... in baza dispozițiilor Legii nr.544/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez prezenta

PLANGERE PREALABILA
Impotriva modului de aplicare a prevederilor OUG nr.117/2010 si, subsecvent, de calculare si percepere a cotei CASS din cuantumul pensiei aflata in plata.
Astfel, anterior aplicarii prevederilor OUG nr.117/2010 beneficiam de pensie pentru vechime integrala si limita de varsta in cuantum de ..................... lei, din care se rețineau urmatoarele sume: CASS ..................... de lei si impozit venit .................. lei.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ....................... am observat ca reținerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ....................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: .................. x 5,5% = .................... lei si nu (..................... – 740) x 5,5% = ...................... lei.
Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozițiile OUG 117/2010:
In conformitate cu dispozitiile art. 296 pct 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010: – baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.
Formularea OUG nr.117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contribuția lunara se datoreaza asupra acestor venituri.
Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa dispuneți corectarea erorii produse in calculul cotei CASS reținute in mod necuvenit din cuantumul total al pensiei si, pe cale de consecința, sa dispuneți restituirea sumelor reținute fara titlu.

Va multumesc,
.............................







DOMNULUI DIRECTOR AL CASEI JUDETENE DE PENSII ..........................................................
DOMNULUI DIRECTOR AL CASEI LOCALE DE PENSII ...............................................................










DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul/a ..................................................................., domiciliat/a in .........................................................................................................., in contradictoriu cu CASA DE PENSII A ........................................................., cu sediul in ............................................................................................... in baza dispozitiilor Legii nr. 544/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez prezenta

CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
si solicit instantei de judecata sa constate ca perceperea cotei CASS de 5,5 % din intregul cuantum al pensiei este ilegala si, pe cale de consecinta, sa dispuna obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.

MOTIVELE CERERII

In fapt, sunt pensionat/a din anul ...................... conform Deciziei nr. ........................... Pana in luna decembrie 2010 primeam o pensie in cuantum de ................................. lei, din care se retineau urmatoarele sume: ...................... cota CASS si ................................. impozit pe venit.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ...................... am observat ca retinerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ...................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: .............. x 5,5% = .................. lei si nu (................. – 740) x 5,5% = ............... lei.
Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozitiile OUG 117/2010:
In conformitate cu dispozitiile art.296 pct 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010:–baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.
Formularea OUG nr. 117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri.
Pe cale de consecinta, calculul si retinerea cotei CASS de 5,5% din intregul cuantum al pensiei este ilegala.
Mai mult decat atat, desi formularea OUG 117/2010 este clara, trebuie facute urmatoarele precizari si cu privire la netemeinicia pe fond a perceperii cotei CASS din intregul cuantum al pensiei:
Astfel, prin aceasta modalitate de retinere a cotei CASS s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741 – 780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780 – 999 lei, care platesc intreaga cota CASS.
Trebuie subliniat faptul ca aceste contributii CASS au fost platite si pana in prezent, de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.
Practic, prin aceasta modalitate de calcul se creeaza, pe acelasi venit provenit din pensie, cel putin doua modalitati diferite de calcul si percepere a cotei CASS.
Mai mult decat atat, se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori de CASS, care nu beneficiaza de nicio ”ajustare” a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.
De asemenea, prevederile OUG 117/2010 aratate mai sus incalca si dispozitiile Legii nr.286/2010 a Bugetului de stat. Astfel, in Sectiunea III, art.8 din aceasta lege se arata ca nivelul CASS este de 5,5 % din venituri. Prin perceperea unei cote ajustate – in functie de niste criterii arbitrare, pentru ca norme metodologice nu exista, OUG nr.117/2010 vine in conflict direct cu prevederile unui act normativ cu putere superioara, ajungandu-se la perceperea CASS pe transe de venit.
Fac precizarea ca, in data de .................................... am formulat plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei CASS, insa nu am primit niciun raspuns in termenul de 30 de zile prevazut de lege.

Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa admiteti prezenta cerere, asa cum a fost formulata si, pe cale de consecinta, sa dispuneti obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.
In drept imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.1 si urm. din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pe ale OUG nr. 117/2010.
Solicit judecarea in lipsa mea, conform prevederilor art. 242 Cod Procedura Civila.


In dovedirea actiunii anexez la prezenta cerere, in dublu exemplar, pentru a fi comunicate si paratei, urmatoarele documente, in copie:
- C.I./B.I.
- talon pensie luna decembrie 2010;
- talon pensie luna ianuarie 2011;
- dovada comunicare plangere administrativa prealabila.


Va multumesc,
.............................







DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI ................................................












INSTRUCTIUNI – NU SE DEPUN LA TRIBUNAL


DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul/a ................................................................................................ , domiciliat/a in .......................................................................................................... , in contradictoriu cu CASA DE PENSII A ............................................................. , cu sediul in ............................................................................................................... in baza dispozitiilor Legii nr.544/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, formulez prezenta

CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA

si solicit instantei de judecata sa constate ca perceperea cotei CASS de 5,5 % din intregul cuantum al pensiei este ilegala si, pe cale de consecinta, sa dispuna obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.

MOTIVELE CERERII

In fapt, sunt pensionat/a din anul ...................... conform Deciziei nr. ........................... Pana in luna decembrie 2010 primeam o pensie in cuantum de ................................. lei, din care se retineau urmatoarele sume : ...................... cota CASS si ................................. impozit pe venit.
La primirea talonului de pensie aferent lunii ianuarie, respectiv in data de ...................... am observat ca retinerile aplicate sunt urmatoarele: CASS ...................... de lei si impozit venit ....................... de lei. Avand in vedere cuantumul cotei CASS este evident ca procentul de 5,5 % este calculat pentru cuantumul total al pensiei si nu doar pentru catimea care depaseste 740 lei: ................. x 5,5% = ................. lei si nu ................ – 740 x 5,5 = ................... lei.
Modul de calcul este vadit eronat si incalca dispozitiile OUG 117/2010:
In conformitate cu dispozitiile art.296 pct 9 din Codul fiscal, asa cum a fost el modificat prin OUG nr.117/2010:–baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei. Contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri, iar prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.
Formularea OUG nr.117/2010 este extrem de clara si dincolo de orice posibilitate de interpretare: baza lunara de calcul o reprezinta veniturile din pensii care depasesc 740 de lei, iar contributia lunara se datoreaza asupra acestor venituri.
Pe cale de consecinta, calculul si retinerea cotei CASS de 5,5% din intregul cuantum al pensiei este ilegala.
Mai mult decat atat, desi formularea OUG 117/2010 este clara, trebuie facute urmatoarele precizari si cu privire la netemeinicia pe fond a perceperii cotei CASS din intregul cuantum al pensiei:
Astfel, prin aceasta modalitate de retinere a cotei CASS s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741 – 780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780 – 999 lei, care platesc intreaga cota CASS.

INSTRUCTIUNI – NU SE DEPUN LA TRIBUNAL


Trebuie subliniat faptul ca aceste contributii CASS au fost platite si pana in prezent, de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.
Practic, prin aceasta modalitate de calcul se creeaza, pe acelasi venit provenit din pensie, cel putin doua modalitati diferite de calcul si percepere a cotei CASS.
Mai mult decat atat, se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori de CASS, care nu beneficiaza de nicio ”ajustare” a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.
De asemenea, prevederile OUG 117/2010 aratate mai sus incalca si dispozitiile Legii nr.286/2010 a Bugetului de stat. Astfel, in Sectiunea III, art.8 din aceasta lege se arata ca nivelul CASS este de 5,5 % din venituri. Prin perceperea unei cote ajustate – in functie de niste criterii arbitrare, pentru ca norme metodologice nu exista, OUG nr.117/2010 vine in conflict direct cu prevederile unui act normativ cu putere superioara, ajungandu-se la perceperea CASS pe transe de venit.
Fac precizarea ca, in data de.................................... am formulat plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei CASS, insa nu am primit niciun raspuns in termenul de 30 de zile prevazut de lege.

Avand in vedere cele aratate mai sus, va rog sa admiteti prezenta cerere, asa cum a fost formulata si, pe cale de consecinta, sa dispuneti obligarea paratei:
- sa inceteze a calcula si retine aceasta cota din intregul cuantum al pensiei si
- sa restituie sumele retinute fara titlu.
In drept imi intemeiez cererea pe dispozitiile art.1 si urm.din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si pe ale OUG nr.117/2010.
Solicit judecarea in lipsa mea, conform prevederilor art. 242 Cod Procedura Civila.

In dovedirea actiunii anexez la prezenta cerere, in dublu exemplar, pentru a fi comunicate si paratei, urmatoarele documente, in copie:
- C.I./B.I.
- talon pensie luna decembrie 2010;
- talon pensie luna ianuarie 2011;
- dovada comunicare plangere administrativa prealabila .

Va multumesc,
.............................




DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI ...............................................

PRELUAT DUPA FACIAS

marți, 22 martie 2011

IMPUTERNICIRI

SCMD FILIALA 1 ALEXANDRIA

ANUNT IMPORTANT

Toti membrii de sindicat sunt rugati sa se prezinte la sediul filialei pentru a semna imputernicirile.

duminică, 20 martie 2011

DATE DE CONTACT FILIALE

TABEL CU DATELE DE CONTACT FILIALE

Nr.
crt.FILIALA NUMELE SI PRENUMELE CONTACT E-mail TELEFON
1. ABRUD IANCU GHEORGHE-Secretar iancua2000@yahoo.com 0724590779
Dobra Ioan - Presedinte 0745308885
2. ALBA IULIA ROBU SORIN romiso56@yahoo.com 0723513498
Dobra Vasile dobra.vasile@yahoo.com0740105416
3.ALEXANDRIA DELEA NICOLAE nicolaedelea@yahoo.com0736601071
Cojocaru Patrancus Iosif 0736601070
4.ARAD RUSU CONSTANTIN cons_tic@yahoo.com 0765332447
Istrate Gheorghe gh.istrate@yahoo.com 0736601058
5.BACAU MARES MARIAN marian_mares@yahoo.com 0726324832
Ibanescu Ion scmdbc@yahoo.com 0736601111
6.BAIA MARE CORNESEANU IULIU scmdbaiamare@gmail.com 0722359313
Hendre Ioan hendre_ioan@yahoo.com 0745478564
7.BARLAD BICA IULIAN MIHAIL bims06@yahoo.com 0740024139
Filiuta Paul pfiliuta@yahoo.com 0755074519
8.BEIUS STANOIU COSTICA stanoiu_costica@yahoo.com 0764844059
Suciu Simion scmdbeius@yahoo.com 0736601099
9.BISTRITA FILIP DORIN filip.dorin601@gmail.com 0747952583
Talos Maftei 0761119347
10.BOTOSANI FEDOR GHEORGHE scmdbt@yahoo.com 0746586513
Comanici Mircea mcomaneci81@gmail.com 0722227343
11.BRAD CUC DOREL vep323@yahoo.com 0723628371
Rus Remus rus.remus@yahoo.com 0736601016
12.BRAILA ISPAS SORIN ispassrn@yahoo.com 0736601004
Gurau Petru sindicatulcmd1braila@yahoo.com 0736601002
13.BRASOV VICTOR ISAC victorisac2000@gmail.com 0736601108
Mandu Petrisor p_mandu@yahoo.com 0742127057
14.BUZAU CODESCU NICOLAE scmdbz@yahoo.com 0736601119
Moldovan Traian-Marius 0736-601118
15.BUZIAS DRAGAN DORU dorudragan66@yahoo.com 0723601640
Molomfalean Ioan 0743161809
16.CALARASI ARMEANCA IACOB luciarmroaf@yahoo.com 0736601021
Swider Paul swiderp@yahoo.com 0736601019
17.CAMPIA TURZII ISAC TUDORACHE casi59nelu@yahoo.com 0758479239
Androne Ifrim 0742661749
18.CAMPINA BOCANESCU MARIA bocanescumaria@yahoo.com 0760231829
Ionita Nicolae nicolae_ionita@yahoo.com 0736601106
19.CAMPULUNG MUSCEL LIXANDRU VASILE lixandru@muscel.ro 0745045960
Zafiu Mihai mihailza@yahoo.com 0745905198
20.CAMPULUNG MOLDOVENESC DUMITRESCU MARIAN dumima@yahoo.com 0722345899

21.CARACAL ALBU ION 0744596122
Burneiu Dorel bdorel2006@yahoo.com 0769780500
22.CARANSEBES Fratila Marius iustina_f@yahoo.com 0736601051
23.CLUJ NAPOCA POP EMIL pop.emil@gmail.com 0745197277
Miron Ioan Gelu 0755133414
24.CONSTANTA DANULESCU CATALIN polizu_danulescu@yahoo.com 0736601024
Macovei Remus remusmacovei@yahoo.com 0736601023
25.CURTEA DE ARGES PREDA DANIEL danial_auto@yahoo.com 0744981233
Borovina Constantin borovinac@yahoo.com 0761365332
26.CRAIOVA LUNGU GEORGEL filialascmddolj@yahoo.com 0736600963
Naon Misu 0736600962
27.DEJ HRUBAN CRISTIAN hrubyyy@yahoo.com 0732030255
Iepure Florinel 0724005063
28.DEVA TODEA IULIAN todeaiulian@yahoo.com 0736601015
Sturza Alexandru asturza@yahoo.com 0736601014
29.DROBETA TURNU SEVERIN PISTRITU GABRIEL gabipist@gmail.com 0736601092
Baltateanu Nicolae 0736601091
30.FAGARAS PUMNEA GHEORGHE pumnea_ghita@yahoo.com 0762866184
Oprita Ioan 0721397796
31.FETESTI IOSIF DOREL iosifpatrascudorel@yahoo.com 0724532501
Bichil Grigore 0720590999
32.FOCSANI BARBA ROSIE PETRACHE brosie06@yahoo.com 0736601116
Ferariu Stelian ferariustelian@yahoo.com 0736601095
33.GALATI BOSNEAGA COSTICA alinbos16@yahoo.com 0736601006
Ichimescu Toader 0736601005
34.GIURGIU TRUTA IOAN itruta@yahoo.com 0765278761
Sturzea Florea floreasturzea@gmail.com 0722380083
35.HUSI MARDARE ION 0766640538
Cata Martin martincata56@yahoo.com 0763695128
36.IASI SECARA GHE 0744780401
Moraru Danut-Georgel danmoraru2005@yahoo.com 0736601113
37.ILFOV PATRASCU C-TIN constantin_patrascu@yahoo.com 0722456532
Neagu Gheorghe ng_iulia@yahoo.com 0736601059
38.INEU HELGIU EMANUEL FLORIN helgiu_56@yahoo.com 0742296573
Maftei Mihail-Adam maftei@signportal.ro 0747953884
39.JIMBOLIA Tudorica Valentin vali_tudorica@yahoo.com 0736601052
40.MANGALIA HARIUC NICOLAE
Angheluta Gheorghe gangheluta@yahoo.com 0736601029
41.MIERCUREA CIUC DUSA IOAN ioandusa@yahoo.com 0746174343
Pescarescu Antoniu pescarescu@gmail.com 0723781323
42.MORENI Macaran Fanel macaran_fanelll@yahoo.com 0728416910
Toma Ioan tomaioan@yahoo.com 0766636429
43.OLTENITA ANGHEL VASILE 0722171091
Macau Adrian adrianmacau@yahoo.com 0728428759
44.ORADEA NEDELCU GHE nedelcugh@yahoo.com 0743081055
Toncean Valer velna.cotrean@yahoo.com 0743067760
45.PETROSANI DUSA SOREL sorel.dusa@gmail.com 0761625612
Avram Iancu avramiancutebea@gmail.com 0736600998
46.PIATRA NEAMT BUDIS CONSTANTIN 0740190198
Ursache Vasile vasileursache@ymail.com 0736601031
47.PITESTI CIUNGU MARIAN 0736601018
Popescu Victor 0736601017
48.PLENITA Bedelici Mihail mihailbedelici@yahoo.com 0744690610

49.PLOIESTI DOBRA GHEORGHE dobragh@yahoo.com 0736600976
Ghinescu Cornel C-tinghinescu_cornel@yahoo.com 0736600975
50.POL.COM.A MUN.BUC.CEAUSU GHEORGHE ceausu.gheorghe@yahoo.com 0736600989
Nicolae Constantin nicolaeconstantin@plmb.ro 0731199300
51.RADAUTI ANTON MIHAI 0744625757
Placinta Vasile vasile_placinta@yahoo.com 0744125706
52.RAMNICU SARAT MOISESCU SANDU 0740227286
Mihai Constantin mihai.constantin57@yahoo.com 0720040138
53.RAMNICU VALCEA PIRVU ADRIAN pirvuadrian2010@gmail.com 0741066334
Ciupitu Constantin ctin.ciupitu@gmail.com 0736601048
54.RESITA

55.SATU MARE BLIDAR VASILE blidarv@yahoo.com 0745366102
Stramb Gheorghe gheorghe_stramb@yahoo.com 0722628873
56.SECT.1BUC,FIL. 1SANDU CORNEL 0736601007
Doru Andrei thema@clicknet.ro 0736601009
57.SECT.1BUC,FIL. 2 NEDELCU NICOLAE nicolaendlc@yahoo.com 0744483795
Burada Dumitru burada_stefan@yahoo.com 0736601074
58.SECT.2 BUC,FIL.1MIHALCEA GRIGORE mg.1955@yahoo.com 0736601033
Iancu Vasile Valerica valiiancu61@yahoo.com 0736600967
59.SECT.2 BUC,FIL.2 NICOLAE FILOFTEIA 0736600979
Margelatu Stefan 0736600978
60.SECT. 2 BUC,FIL.3 PETRE CONSTANTIN 0722698622
Bucovei Florentin 07231874
61.SECT. 3 BUC,FIL.1 DAN STEFAN 0736600972
Dumitrescu C-tin-Dan dan_dumitrescu@hotmail.com 0736600970
62.SECT. 3 BUC,FIL.2 OPREA SORINA scmdf2s3b@yahoo.com 0736600988
Cristescu Florea 0736600987
63.SECT. 4 BUC. IORDACHE CRISTIAN jordache006@yahoo.com 0736600992
Papae Viorel vpapae@yahoo.com 0736600991
64.SECT.5 BUC.ANDREESCU EMIL zorzoanastefan@yahoo.com 0736600981
Petcu Daniela 0736600982
65.SECT.6 BUC.DIMITRIU LUCIAN scmd.sector6@yahoo.com 0736601044
TUDOR Marian tudormarian37@yahoo.com 0736601050
66.SFANTU GHEORGHE TANKO VILMOS
Marin Nicolae Gheorghemarinnicolaegheorghe@yahoo.com 0745698058
67.SIBIU TUDORICA SORIN tudoricasorin@yahoo.com 0747213746
Tudosie Stefan tudosie_stefan@yahoo.com 0746046130
68.SIGHETU MARMATIEI Amanalachioae Savel 0744513925

69.SIMLEU SILVANIEI VODA IOAN ioanvoda58@yahoo.com 0769101515
Bontea Gheorghe bonteagheorghe@yahoo.com 0745147494
70.SLATINA LINTOIU ION lintoiu_ion@yahoo.com 0766582573
Dogaru Dumitru 0741011806
71.SLOBOZIA CRACIUNESCU DUMITRUdumitru_craciunescu@yahoo.com 0727358255
Ghiauru Laurentiu laurentiu_ghiauru@yahoo.com 0766525759
72.SUCEAVA BUJU PETRE buroserv@yahoo.com 0749566961
Coca Ion coca_ion@yahoo.com 0742075462
73.TARGOVISTE NICULAE DOREL panciu_2005@yahoo.com 0723364984
Mircea Nicolae mirceanicolae57@yahoo.com 0722459350
74.TARGU JIU MAINERICI CONSTANTIN costinel062000@yahoo.com 0763126899
Bodea Cornel 0767455534
75.TARGU MURES MARZA IOAN ioan_marza@yahoo.com 0744392831
Nagy Petroniu ptvn1959@yahoo.co.uk 0729951881
76.TARGU OCNA CAPATANA GHEORGHE 0745635231
Ababei Andrei andreifabian@yahoo.com 0736601122
77.TECUCI LUPASCU MIRCEA lupascu_mircea@yahoo.com 0766652993
Chis Gheorghe Dorel chisgdorel@yhoo.com 0724251513
78.TIMISOARA MIHALACHE CATALIN eagle2tm@yahoo.com 0736601066
Constantin MARIAN marianc10@yahoo.com 0736 601065
79.TULCEA STROE EOGEN 0736601060

80.URZICENI PINZARIU CONSTANTIN panzariuc@yahoo.com 0723500262
Ionita Constantin constantin.ionita@yahoo.com 0765238153
81.VASLUI LEFTER SIMION 0745632966
Zamfir Ioan joyofgeo@yahoo.com 0740087830
82.VANJU MARE CULCEA COSTEL 0766700881
Bailestianu Vasile bebe_sat@yahoo.com 0744698145
83.ZALAU LOVAS GHEORGHE gheorghe_lovas@yahoo.com 0746916680
Chichisan Ioan ioanchichisan54@yahoo.com 0744666750

ARTICOLE REFERITOARE LA RECALCULAREA PENSIILOR

Articolele referitoare la recalcularea pensiilor
Art.136 (1) Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limită de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adău-garea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se utilizează stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale, în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii şi se menţine procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determină cu respectarea condiţiilor şi modalităţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
(7) Drepturile recalculate potrivit alin.(1)–(6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Art.137 Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform legislaţiei anterioare şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 62 din lege, pot cere transformarea pensiei anticipate parţiale în pen-sie anticipată, stabilită potrivit legii, noile drepturi acordându-se începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Art.138 (1) În situaţia beneficiarilor de pensie de invaliditate, pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, care anterior intrării în vigoare a legii, au îndeplinit condiţiile legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi care nu au solicitat trecerea la această categorie de pensie, trecerea se face din oficiu începând cu data de 1 ianuarie 2011, conform legislaţiei în vigoare la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică persoanelor pentru care îndeplinirea condi-ţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă era stabilită în funcţie de data cererii.
Art.139 (1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a legii se soluţionează cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data des-chiderii drepturilor de pensie.
(2) În situaţia cererilor înregistrate înainte de intrarea în vigoare a legii, prin care se solicită pensii de urmaş, stabilite din pensii în plată ai căror titulari au dece-dat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform legislaţiei anterioare şi se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Art.140 (1) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenelor prevăzute la art.104 alin.(3) lit.b)-d) din lege, prin care se solicită pensii de urmaş, ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(2) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea terme-nului prevăzut la art.104 alin.(3) lit.a) din lege, prin care se solicită pensii de invaliditate, încetarea plăţii indemni-zaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, încetarea calităţii de asigurat având loc în luna decem-brie 2010, drepturile de pensie se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(3) În situaţia cererilor prevăzute la alin.(1) şi (2), înregistrate cu depăşirea termenelor reglementate la art.104 alin.(3) din lege, drepturile de pensie de urmaş, sau, după caz, de invaliditate se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data înregistrării cererilor.


Recalcularea aceasta se face in baza articolelor 99 si 107, corelat cu art 2 din Legea 119/2010, care stabileste ca pensiile anticipate si pensiile anticipate partial, in plata la data incheierii procesului de recalculare, sunt considerate pensii pentru limita de varsta.
Inca de atunci spuneam ca pensionarii militari, in plata la data 01 01 2011, pot sa-si recalculeze pensia pentru ce au lucrat ulterior pensionarii fara sa mai astepte implinirea varstei de 55 ani sau cea din Anexa 6 a Legii 263/2010.
De ce?
Pentru ca prin lege sunt considerati pensionari pt limita de varsta, preve-dere care ii ajuta foarte mult pe disponibilizati.
Nu acelasi lucru pot face militarii pensionati anticipat dupa 01 01 2011. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei din Anexa 6, redusa cu anii din art 55 lit b) din Legea 263, daca au lucrat in conditii deosebite sau alte conditii.

ATENTIE.
Proiectul de hotarare, in articolul 136 alin (3), pe care-l vedeti in postare, aduce o noutate in care spune ca la recalcularea pensiilor stabilite in baza legislatiei anterioare L 263 se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
Daca nu se modifica acest articol, pana la adoptare, inseamna ca si pentru stagiile ulterioare calculul punctajului general se face prin impartirea la 20.









Pentru activitatea desfasurata dupa pensionare se poate cere recalcularea pensiei?
Raspunsul la intrebari este dat de articolele 99 si 107 din noua lege.

MOD DE CALCUL

Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
Cand se recalculeaza

Art. 107. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Cateva precizari:

-Pot beneficia de cresterea punctajului lunar cu 0,5% pentru stagiile de cotizare realizate dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazute in aexele 5 si 6, doar pensionarii care indeplinecsc conditia realizarii stagiului minim de cotizare, inainte de pensionare...pentru civili si a stagiului minim de cotizare in specialitate...pentru militari.
-Pensionarii care au realizat stagiul complet de cotizare si au lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr 1 din art.55 lit.a) iar cei care au lucrat in alte conditii sau in conditii speciale beneficiaza de reducerile de varsta prevazute in tabelul nr.2 al art. 55 lit. b)
-Pentru perioada lucrata dupa pensionare pana la implinirea varstei standard se acorda punctajul obisnuit ... prin impartirea salariului brut la salariul mediu/brut pe economie.
-Pentru perioada lucrata dupa implinirea varstei standard de pensionare punctajul realizat conform alineatului precedent se majoreaza cu 0,5%. Majorarea de 0,5% nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
-Recalcularea pensiei se poate cere oricand pentru valorificarea stagiilor de cotizare neluate in calcul la stabilirea ei.
ATENTIE!
Numai pensionarii care au decizie de pensie anticipata, emisa pana la 31 12 2010, sunt declarati pensionari pentru limita de varsta. Ei pot cere recalcu-larea pentru stagiile realizate dupa pensionare chiar inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Nu acelasi lucru pot face pensionarii anticipati cu decizii dupa 01 01 2011, in baza Legii 263. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei standard de pension-nare pentru recalcularea pensiei cu stagiile realizate dupa pensionare, asa cum este precizat in art 107 din L 263.









































FORMULA DE RECALCULARE CONFORM LEGII 119
PL = punctaj lunar (calculat prin impartirea venitului din fiecare luna la
salariul mediu brut sau net ( 01 07 1971-01 01 1991) din luna respectiva - 5 zecimale , fara rotunjiri)

MPS = majorarea pentru contributia la pensia suplimentara . PL x procentul din
luna respectiva

MCM = majorarea pentru conditii de munca . PL x procentul de majorare din luna
respectiva (25 sau 50%)

PLC = punctaj lunar corectat . PL + MPS + MCM

PA = punctaj anual . (Suma de PLC pentru anul respectiv) / 12 . Tot la 12 se
imparte si primul an de scoala (4 luni - si veti avea 0,33333 puncte) , cit si
ultimul an de activitate (lunile lucrate) .

PAM = punctaj anual mediu . (Suma de PA) / 20

PAMT = punctaj mediu anual total majorat pentru Ord.MM: cu 10%, 15% sau 20%

In final … PAMT x 732,8 = pensia bruta .


procentele de majorare corespunzătoare pensiei suplimentare sunt valabile
până la 01.04.2001, astfel:
- 16% 01.011967 - 01.01.1973
- 13% 01.01.1973 - 01.01.1978
- 14% 01.01.1978 - 01.07.1986
- 21% 01.07.1986 - 01.11.1990
- 15% 01.11.1990 -01.04.1991
- 14% 01.04.1991 -01.04,1992
- 13% 01.04.1992 - 01.01. 1999
-17% 01.01.1999 - 01.04.2001

( L 19/2000 ; OM 101/2010 art 10(1)

În ultima decizie de recalculare cf. L90/2007, sunt trecute exact perioadele şi procentele., la punctul”E” - VECHIME ÎN SERVICIU
Ex.Timp lucrat în condiţii de muncă speciale( spor 50%): 01.03.1993-

NOTA
Nu uitati sa calculati puctajul anual si pentru vechimea in serviciu recunoscuta pentru grupele de munca.Potrivit Legii 119 si aceea reprezinta stagiu de cotizare.
Iata dispozitiile din Legea 119:
Art. 5
(4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Art. 9
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 lit. a) si b), pana la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 10
Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul beneficiarilor pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b).

NORME

NORME de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
În aplicarea prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, denumită în continuare lege, se emit următoarele norme:

I. DECLARAŢIA NOMINALĂ DE ASIGURARE, CONTRACTUL DE ASIGURARE SOCIALĂ, DECLARAŢIA INDIVIDUALĂ DE ASIGURARE ŞI CONTRIBUŢIA DE ASIGURĂRI SOCIALE
Art.1 Asigurarea evidenţei nominale a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor soci-ale de stat se realizează pe baza Declaraţiei privind obligaţiile de platǎ a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, denumită în continuare Declaraţia nominală de asigurare, conform modelului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1397/2010 privind modelul, conţinu-tul, modalitatea de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.
Art.2 Declaraţia nominalǎ de asigurare se completează şi se depune de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, prevăzute la art. 2963 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare cărora le revin, potrivit legislaţiei în vigoare, obligaţii de plată privind impozitul pe venitul din salarii, precum şi cele privind bugetul asigurărilor sociale de stat.
Art.3 Declaraţia nominală de asigurare se depune lunar, pânǎ la data de 25 inclusiv a lunii urmǎtoare celei pentru care se datoreazǎ contribuţiile, potrivit dispoziţiilor legale.
Art.4 (1) Obligaţia de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat priveşte contribuţia de asigurări sociale.
(2) Cotele contribuţiei individuale de asigurări sociale, a celei datorate de angajator, baza de calcul a acestora, termenele de plată şi celelalte aspecte privind contribuţiile de asigurări sociale sunt reglementate în Titlul IX2 „Contribuţii sociale obligatorii‖ din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.5 Declaraţia nominală de asigurare constituie documentul pe baza căruia casele teritoriale de pensii, respectiv casele de pensii sectoriale competente stabilesc stagiul de cotizare în sistemul public de pensii şi determină punctajul lunar al asiguratului, utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.
Art.6 (1) În situaţiile în care, pentru anumite perioade de după data de 31 martie 2001, stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, respectiv veniturile asigurate pe baza cărora se determină punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin declaraţia nominală de asigurare, persoana în cauză poate prezenta casei teritori-ale/sectoriale de pensii competente, alte documente doveditoare, întocmite in condiţiile legii.
(2) Documentele doveditoare pot fi:
a) carnetul de muncă, cu înregistrările efectuate conform normelor legale, în original;
b) certificate cu informaţii extrase din registrele generale de evidenţă a salariaţilor depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotărârea Guvernului nr.161/2006 privind întocmirea şi completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor, cu modificările şi completările ulterioare;
c) certificate/adeverinţe eliberate în condiţiile legii de Arhivele Naţionale sau de către deţinătorii legali ai arhivelor foştilor angajatori;
d) hotărâri judecătoreşti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică numai în situaţiile în care se dovedeşte că angajatorul nu mai există ori arhiva acestuia a fost distrusă.
Art.7 (1) În sistemul public de pensii se pot asigura, pe bază de contract de asigurare socialǎ, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, cu sisteme proprii de asigurări sociale şi pensii, neintegrate în sistemul public, precum şi orice altă persoanǎ care doreşte sǎ se asigure în sistemul public de pensii.
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială şi persoa-nele care, asigurate fiind în temeiul art.6 alin.(1) din lege, doresc sǎ îşi completeze venitul asigurat până la plafonul prevăzut de lege.
Art.8 (1) Contractul de asigurare socialǎ se încheie între persoana interesatǎ sau, dupǎ caz, tutorele, curatorul sau mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii competen-tă, denumită, în continuare, asigurător în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate sau, după caz, a tutorelui, curatorului sau mandatarului.
(2) Contractul de asigurare socialǎ se încheie în formǎ scrisǎ şi produce efecte de la data înregis-trǎrii la asigurător.
Art.9 (1) Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială, la care se datorează contribuţia de asigurări sociale, este ales de persoana interesată, cu respectarea prevederilor legale.
(2) Venitul asigurat poate fi modificat, din iniţiativa asiguratului, în condiţiile legii, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socialǎ.
(3) Actul adiţional la contractul de asigurare socialǎ produce efecte pentru viitor, cel mai devreme de la data înregistrǎrii acestuia la asigurător şi are acelaşi regim juridic ca şi contractul de asigurare socială.
Art.10 La încheierea contractului de asigurare socială, se prezintă asigurătorului următoarele documente:
a) actul de identitate, certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător;
b) actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz.
Art.11 (1) În situaţia nerespectării termenului de plată a contribuţiei, în cursul derulării contractului de asigurare socială, se calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere aferente.
(2) Neplata contribuţiei de asigurǎri sociale, timp de 3 luni consecutive, constituie pentru asigurător motiv de reziliere a contractului de asigurare socialǎ.
(3) Rezilierea contractului de asigurare socialǎ din iniţiativa asigurătorului se face cu ziua urmǎtoare celei pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale şi eventualele accesorii, după notificarea prealabilă a asiguratului
Art.12 (1) Rezilierea contractului de asigurare socialǎ se poate face şi din iniţiativa asiguratului, exprimată în scris, oricând, pe parcursul derulǎrii acestuia, începând cu data solicitată, dar nu mai devreme de ulti--ma zi a perioadei pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale şi eventua-lele accesorii.
(2) Constatarea rezilierii se face prin decizie a asigurătorului.
Art.13 În sistemul public de pensii, sunt obligate sǎ depunǎ declaraţie individualǎ de asigurare persoa-nele care realizeazǎ, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurǎrilor sociale de stat, şi care se aflǎ în una dintre situaţiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. IV din lege.
Art.14 (1) Persoanele care sunt asigurate în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de instru-mentele juridice cu caracter internaţional la care România este parte, având angajator nerezident în acest stat, îşi pot asuma obligaţiile respectivului angajator, în numele acestuia, în ceea ce priveşte plata contribuţiilor, fiind asimilate, în acest sens, asiguraţilor prevăzuţi la art.6 alin.(1) pct.IV lit. e) din lege.
(2) Persoanele care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, şi care în temeiul instrumentelor juridice cu caracter internaţional la care România este parte, au obligaţia de a se asigura în sistemul public de pensii, nefiind într-o relaţie dependentă cu un angajator rezident în România, depun declaraţie individuală de asigurare.
Art.15 (1) Declaraţia individuală de asigurare se depune personal la casa teritorială de pensii compe-tentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
(2) Nedepunerea declaraţiei individuale de asigurare constituie, conform prevederilor art. 144 lit. b) din lege, contravenţie şi se sancţioneazǎ conform legii.
(3) Declaraţia individuală de asigurare prevăzută la art.14 alin.(2) din prezentele norme se depune la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de locul de desfăşurare a activităţii.
Art.16 La depunerea declaraţiei individuale de asigurare, persoana obligatǎ sǎ se asigure prezintă asigu-rătorului, după caz, următoarele documente:
a) actul de identitate, în original şi copie, certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător;
b) copie a contractului de administrare sau de management, în cazul administratorilor sau managerilor care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, copii ale declaraţiilor fiscale depuse în cazul membrilor întreprinderii individuale şi ai întreprinderii familiale;
d) copie a certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, copii ale declaraţiilor fiscale depuse în cazul persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
e) copie a contractului individual de muncǎ sau a altui document din care rezultă desfăşurarea activităţii, încheiat cu societatea angajatoare, în cazul persoanelor angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) copie a contractului, a acordului sau a altui document din care rezultă desfăşurarea activităţii, încheiat cu societatea angajatoare, în cazul altor persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.

Art.17 (1) În situaţia în care, pe parcursul derulǎrii asigurǎrii în baza declaraţiei individuale de asigurare, se face dovada cǎ, într-un an calendaristic, nu se realizeazǎ venituri la nivelul prevăzut de lege, decal-raţia se suspendă, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii.
(2) În situaţia în care suspendarea declaraţiei individuale de asigurare operează din iniţiativa casei teri-toriale de pensii, aceasta va notifica asiguratul, cu indicarea perioadei pentru care s-a produs suspend-darea.
(3) Constatarea nerealizǎrii veniturilor se face pe baza documentelor fiscale prevǎzute de legislaţia în materie sau, după caz, pe baza datelor furnizate caselor teritoriale de pensii de către organele fiscale.
(4) În perioada de suspendare prevăzută la alin.(1), nu se datoreazǎ contribuţia de asigurǎri sociale şi perioada respectivă nu constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
(5) În situaţia în care, în perioada de suspendare, s-au achitat contribuţii de asigurǎri sociale, acestea nu se restituie, fiind luate în calcul la determinarea stagiului de cotizare şi a punctajului lunar pentru stabilirea drepturilor de pensie.
Art.18 Declaraţia individuală de asigurare este suspendată de drept, în condiţiile legii, pe perioada în care asiguratul a beneficiat de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi/sau de concedii pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
Art.19 Asiguraţii care fac dovada cǎ nu se mai regǎsesc în situaţiile pentru care asigurarea este oblige-torie, potrivit art. 6 alin. (1) pct. IV din lege, au obligaţia sǎ depunǎ la casele teritoriale de pensii, în termen de 30 de zile de la modificarea situaţiei, formularul-tip de încetare a declaraţiei individuale de asigurare în sistemul public de pensii.
Art.20 (1) În situaţia în care casa teritorială de pensii deţine informaţii certe cu privire la faptul că asigu-raţii pe bază de declaraţie individuală de asigurare nu se mai regăsesc într-una din situa-ţiile prevăzute la art.6 alin.(1) pct.IV din lege, pentru a fi asiguraţi obligatoriu în sistemul public, poate proceda, după notify-carea prealabilă a asiguratului, la încetarea, din oficiu, a declaraţiei individuale de asigurare.
(2) Prevederile alin.(1) se pot aplica şi persoanelor aflate într-una din situaţiile prevăzute la art.11 alin. (4) din lege.
(3) Încetarea declaraţiei individuale de asigurare se efectuează pe bază de proces-verbal în care se consemnează motivele încetării, precum şi informaţiile/documentele care au fost avute în vedere.
(4) Încetarea operează cu data de întâi a lunii următoare celei în care asiguratul nu se mai regă-seşte într-una din situaţiile prevăzute la art.6 alin.(1) pct.IV din lege.
(5) Asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare, care fac dovada că se regăsesc în situaţiile prevăzute la art.11 alin.(4) din lege, pot depune formularul-tip de încetare a declaraţiei individuale de asigurare în sistemul public de pensii. În acest caz, încetarea operează începând cu data depunerii cererii.
Art.21 Ori de câte ori intervin modificǎri ale elementelor care au stat la baza declaraţiei individuale de asigurare, asiguratul are obligaţia de a depune la casa teritorială de pensii o comunicare de modificare a declaraţiei.
Art.22 În categoria „persoane fizice autorizate sǎ desfǎşoare activitǎţi economice‖, prevǎzutǎ la art.6 alin. (1) pct. IV lit.c) din lege, se încadreazǎ persoanele care exercitǎ profesiuni libere, şi anume:
a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament în valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de liberă practică;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician în reorganizare şi lichidare;
k) persoane autorizate să realizeze şi să verifice lucrările de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate să furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p) consilier în proprietate industrială;
q) expert criminalist;
r) executor judecătoresc;
s) arhitect;
t) traducător autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare profesii/meserii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Art.23 (1) Persoanele asigurate la data de 31 decembrie 2010, pe bază de declaraţie/contract de asigu-rare socială, în condiţiile Legii nr.19/2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, care se regăsesc în situaţiile de asiguraţi obligatoriu / facultativ prevăzute de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, îşi păstrează calitatea de persoane asigurate în sistemul public de pensii începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) nu au obligaţia depunerii/încheierii unor noi documente de asigurare conform prevederilor legii.
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin.(1), venitul asigurat înscris în documentele de asigurare se va încadra obligatoriu în limitele prevăzute la art.36 din lege.
(4) Persoanelor prevăzute la alin.(1) le revin în continuare obligaţiile şi beneficiază de drepturile stabilite de lege.
Art.24 În cazul persoanelor asigurate în sistemul public de pensii în baza declaraţiei de asigurare la data de 31 decembrie 2010, şi care, începând cu data de 1 ianuarie 2011, nu se mai află într-una din situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV din lege, dar au achitat contribuţia de asigurări sociale prevăzută de lege, aceasta nu se restituie, iar perioada respectivă constituie stagiu de cotizare, în condiţiile legii.
Art.25 Casa teritorialǎ de pensii are obligaţia ca, cel mai târziu în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ de modificare a cadrului legal privind declaraţia individualǎ de asigurare sau contractul de asigurare socialǎ, sǎ comunice în scris asiguraţilor natura modifi-cării şi data de la care survine aceasta.
Art.26 Modelul contractului de asigurare, al declaraţiei individuale de asigurare socială, al actului adiţio-nal la contractul de asigurare socială, al comunicării de modificare a declaraţiei individuale de asigura-re, al formularului–tip de încetare a declaraţiei individuale de asigurare în sistemul public de pensii sunt cele aprobate prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale.
Art.27 (1) Termenul de platǎ a contribuţiei de asigurǎri sociale, în cazul asiguraţilor pe bazǎ de contract de asigurare socialǎ sau declaraţie individualǎ de asigurare, este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
(2) Neplata contribuţiei de asigurǎri sociale la termen generează plata unor dobânzi şi penalităţi de întârziere.
(3) Cota dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, prevăzute la alin.(2), precum şi modalitatea de calcul al acestora se stabileşte potrivit reglementărilor privind executarea creanţelor bugetare.
Art.28 Calculul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere pentru asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială se efectuează de către casele teritoriale de pensii.
Art.29 (1) Declaraţia individuală de asigurare şi contractul de asigurare socială încetează de drept la data decesului asiguratului.
(2) Eventualele sume neachitate până la data decesului nu se mai urmăresc, iar stagiul de cotizare se constituie numai din perioadele pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţia de asigurări sociale şi eventualele accesorii.
(3) În situaţiile în care sunt făcute plăţi anticipate pentru perioade ulterioare datei decesului, sumele plătite pentru aceste perioade, reprezentând contribuţie de asigurări sociale se restituie, la cerere, persoanelor prevăzute la art.120 alin.(1) din lege.
(4) În situaţiile prevăzute la alin.(3), constituie stagiu de cotizare perioada pentru care s-a plătit contri-buţia de asigurări sociale, până la data decesului.
Art.30 Câştigul salarial mediu brut menţionat în cuprinsul legii este cel utilizat la fundamentarea bugetu-lui asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
II. STAGIUL DE COTIZARE ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII. CERTIFICAREA STAGIULUI DE COTIZARE ŞI A PUNCTAJULUI REALIZAT ÎN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII
Art.31 (1) În situaţia persoanelor prevăzute la art.6 alin.(1) pct.I, II, III şi V din lege, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art.6 alin.(1) pct.IV şi alin.(2) din lege, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale.
(3) În situaţia persoanelor care beneficiază de plăţi compensatorii, suportate din bugetul asigură-rilor pentru şomaj pentru care contribuţia de asigurări sociale se datorează la nivelul cotei contribuţiei individuale, stagiul de cotizare se determină prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuală de asigurări sociale şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locurile de muncă în condiţii normale.
Art.32 Perioadele necontributive prevăzute la art.49 din lege, reprezintă perioade asimilate stagiului de cotizare.
Art.33 (1) Perioada pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale în sistemul public de pensii se înregistrează în zile lucrate din cele lucrătoare, corespunzătoare condiţiilor de muncă în care asigu-ratul îşi desfăşoară activitatea sau, după caz, în zile lucrătoare din numărul zilelor calendaristice, în cazul perioadelor de concedii medicale.
(2) Pentru cadrele militare, perioada pentru care se datorează contribuţie de asigurări soci-ale în sistemul public de pensii se înregistrează în zile calendaristice, corespunzătoare condiţiilor de muncă în care asiguratul îşi desfăşoară activitatea.
Art.34 (1) Stagiul de cotizare se determină şi se exprimă în zile calendaristice.
(2) Transformarea zilelor lucrătoare în zile calendaristice, în vederea determinării stagiului de coti-zare realizat, se face potrivit procedurii aprobate prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii Publice, denumită în continuare CNPP.
Art.35 (1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor, din oficiu, o dată la 2 ani, începând cu luna iunie 2013, de către CNPP şi casele de pensii sectoriale.
(2) Certificarea prevăzută la alin. (1) se face prin emiterea către asiguraţi a Certificatului privind stagiul de cotizare în sistemul public de pensii.
III. PENSIILE DIN SISTEMUL PUBLIC DE PENSII
Art.36 În sistemul public de pensii au dreptul la pensie, în situaţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, următoarele categorii de persoane:
a) asiguraţii prevăzuţi la art. 6 din lege;
b) persoanele care satisfac obligaţii militare sau sunt elevi ai unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie, cu excepţia elevilor liceelor militare, studenţi ai unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;
c) elevii, inclusiv elevii liceelor militare, ucenicii şi studenţii care si-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă datorită bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
d) persoanele care si-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a parti-cipării la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 sau în legătură cu evenimentele revoluţiona-re din decembrie 1989, dacă erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidi-tăţii din această cauză;
e) persoanele care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
f) urmaşii persoanelor prevăzute la lit. a) - e), respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
A. Pensia pentru limită de vârstă
Art.37 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensie, stagiul minim/complet de cotizare prevăzut la art. 53 alin. (2) şi (3) din lege, respectiv stagiul complet de cotizare prevăzut la art. 54 alin. (3) din lege cuprinde şi:
a) stagiul de cotizare realizat până la intrarea în vigoare a legii;
b) vechimea în serviciu recunoscută pentru stabilirea pensiilor, până la intrarea în vigoare a legii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit.c) din lege;
c) vechimea în muncă sau, după caz, vechimea în serviciu realizată în celelalte sisteme de asigu-rări sociale, neintegrate în sistemul public de pensii;
d) perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
(2) Stagiul minim de cotizare în specialitate prevăzut la art.54 alin.(2) din lege, este consti-tuit din perioada în care o persoană din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare s-a aflat în una dintre următoarele situaţii:
1. a avut calitatea de cadru militar în activitate;
2. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev al unei şcoli mili-tare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar;
3. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
4. a fost în captivitate;
5. a avut calitatea de funcţionar public cu statut special în instituţiile din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi din sistemul administraţiei penitenciare;
6. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract şi/sau de soldat şi gradat voluntar.
Art.38 (1) Vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt prevăzute în anexa nr. 5 la lege.
(2) În situaţia cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţi-onarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, vârstele standard de pensionare şi stagiile minime sau complete de cotizare în specialitate sunt prevăzute în anexa nr. 6 la lege.
Art.39 (1) Reducerea vârstelor de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate prin lege în condiţii deosebite de muncă se face corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii, din vârstele standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 55 alin. (1) lit.a) din lege.


VARSTE STANDARD
de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare in specialitate, pentru cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale
Barbati - Femei

||Varsta asiguratului Stagiul complet |Stagiul minim |
|Luna si anul nasterii|Luna si anul pensionarii | de cotizare | de cotizare |
| la iesirea la pensie | (ani/luni) | (ani/luni) |
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Pana in ianuarie |Ianuarie 2011 |55/0 | 20/0 | 15/0
|1956 inclusiv | | |
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1956 |Februarie 2011 | 55/0 | 20/1 | 15/0
+---------------------+------------------------+-------------------- +-------------
|Martie 1956 |Martie 2011 | 55/0 | 20/2 | 15/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1956 |Mai 2011 | 55/1 | 20/3 | 15/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1956 |Iunie 2011 | 55/1 | 20/3 | 15/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1956 |Iulie 2011 | 55/1 | 20/4 | 15/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1956 |Septembrie 2011 | 55/2 | 20/4 | 15/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1956 |Octombrie 2011 | 55/2 | 20/5 | 15/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1956 |Noiembrie 2011 | 55/2 | 20/5 | 15/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1956 |Ianuarie 2012 | 55/3 | 20/6 | 15/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1956 |Februarie 2012 | 55/3 | 20/7 | 15/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1956 |Martie 2012 | 55/3 | 20/8 | 15/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1957 |Mai 2012 | 55/4 | 20/9 | 15/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1957 |Iunie 2012 | 55/4 | 20/9 | 15/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Martie 1957 |Iulie 2012 | 55/4 | 20/10 | 15/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1957 |Septembrie 2012 | 55/5 | 20/10 | 15/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1957 |Octombrie 2012 | 55/5 | 20/11 | 15/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1957 |Noiembrie 2012 | 55/5 | 20/11 | 15/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1957 |Ianuarie 2013 | 55/6 | 21/0 | 15/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1957 |Februarie 2013 | 55/6 | 21/1 | 15/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1957 |Martie 2013 | 55/6 | 21/2 | 15/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Octombrie 1957 |Mai 2013 | 55/7 | 21/3 | 15/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1957 |Iunie 2013 | 55/7 | 21/3 | 15/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1957 |Iulie 2013 | 55/7 | 21/4 | 15/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1958 |Septembrie 2013 | 55/8 | 21/4 | 15/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1958 |Octombrie 2013 | 55/8 | 21/5 | 15/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1958 |Noiembrie 2013 | 55/8 | 21/5 | 15/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1958 |Ianuarie 2014 | 55/9 | 21/6 | 15/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1958 |Februarie 2014 | 55/9 | 21/7 | 15/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1958 |Martie 2014 | 55/9 | 21/8 | 15/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1958 |Mai 2014 | 55/10 | 21/9 | 15/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1958 |Iunie 2014 | 55/10 | 21/9 | 15/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1958 |Iulie 2014 | 55/10 | 21/10 | 15/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1958 |Septembrie 2014 | 55/11 | 21/10 | 15/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1958 |Octombrie 2014 | 55/11 | 21/11 | 15/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1958 |Noiembrie 2014 | 55/11 | 21/11 | 15/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Ianuarie 1959 |Ianuarie 2015 | 56/0 | 22/0 | 16/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1959 |Februarie 2015 | 56/0 | 22/1 | 16/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1959 |Martie 2015 | 56/0 | 22/2 | 16/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1959 |Mai 2015 | 56/1 | 22/3 | 16/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1959 |Iunie 2015 | 56/1 | 22/3 | 16/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1959 |Iulie 2015 | 56/1 | 22/4 | 16/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1959 |Septembrie 2015 | 56/2 | 22/4 | 16/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|August 1959 |Octombrie 2015 | 56/2 | 22/5 | 16/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1959 |Noiembrie 2015 | 56/2 | 22/5 | 16/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1959 |Ianuarie 2016 | 56/3 | 22/6 | 16/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1959 |Februarie 2016 | 56/3 | 22/7 | 16/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1959 |Martie 2016 | 56/3 | 22/8 | 16/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1960 |Mai 2016 | 56/4 | 22/9 | 16/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1960 |Iunie 2016 | 56/4 | 22/9 | 16/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Martie 1960 |Iulie 2016 | 56/4 | 22/10 | 16/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1960 |Septembrie 2016 | 56/5 | 22/10 | 16/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1960 |Octombrie 2016 | 56/5 | 22/11 | 16/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1960 |Noiembrie 2016 | 56/5 | 22/11 | 16/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1960 |Ianuarie 2017 | 56/6 | 23/0 | 16/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1960 |Februarie 2017 | 56/6 | 23/1 | 16/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1960 |Martie 2017 | 56/6 | 23/2 | 16/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1960 |Mai 2017 | 56/7 | 23/3 | 16/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1960 |Iunie 2017 | 56/7 | 23/3 | 16/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1960 |Iulie 2017 | 56/7 | 23/4 | 16/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Ianuarie 1961 |Septembrie 2017 | 56/8 | 23/4 | 16/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1961 |Octombrie 2017 | 56/8 | 23/5 | 16/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1961 |Noiembrie 2017 | 56/8 | 23/5 | 16/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1961 |Ianuarie 2018 | 56/9 | 23/6 | 16/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1961 |Februarie 2018 | 56/9 | 23/7 | 16/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1961 |Martie 2018 | 56/9 | 23/8 | 16/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1961 |Mai 2018 | 56/10 | 23/9 | 16/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1961 |Iunie 2018 | 56/10 | 23/9 | 16/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1961 |Iulie 2018 | 56/10 | 23/10 | 16/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1961 |Septembrie 2018 | 56/11 | 23/10 | 16/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1961 |Octombrie 2018 | 56/11 | 23/11 | 16/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1961 |Noiembrie 2018 | 56/11 | 23/11 | 16/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1962 |Ianuarie 2019 | 57/0 | 24/0 | 17/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1962 |Februarie 2019 | 57/0 | 24/1 | 17/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1962 |Martie 2019 | 57/0 | 24/2 | 17/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1962 |Mai 2019 | 57/1 | 24/3 | 17/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1962 |Iunie 2019 | 57/1 | 24/3 | 17/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Iunie 1962 |Iulie 2019 | 57/1 | 24/4 | 17/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1962 |Septembrie 2019 | 57/2 | 24/4 | 17/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1962 |Octombrie 2019 | 57/2 | 24/5 | 17/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1962 |Noiembrie 2019 | 57/2 | 24/5 | 17/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1962 |Ianuarie 2020 | 57/3 | 24/6 | 17/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1962 |Februarie 2020 | 57/3 | 24/7 | 17/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1962 |Martie 2020 | 57/3 | 24/8 | 17/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1963 |Mai 2020 | 57/4 | 24/9 | 17/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1963 |Iunie 2020 | 57/4 | 24/9 | 17/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1963 |Iulie 2020 | 57/4 | 24/10 | 17/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1963 |Septembrie 2020 | 57/5 | 24/10 | 17/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1963 |Octombrie 2020 | 57/5 | 24/11 | 17/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1963 |Noiembrie 2020 | 57/5 | 24/11 | 17/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1963 |Ianuarie 2021 | 57/6 | 25/0 | 17/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1963 |Februarie 2021 | 57/6 | 25/1 | 17/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1963 |Martie 2021 | 57/6 | 25/2 | 17/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1963 |Mai 2021 | 57/7 | 25/3 | 17/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1963 |Iunie 2021 | 57/7 | 25/3 | 17/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1963 |Iulie 2021 | 57/7 | 25/4 | 17/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1964 |Septembrie 2021 | 57/8 | 25/4 | 17/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1964 |Octombrie 2021 | 57/8 | 25/5 | 17/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1964 |Noiembrie 2021 | 57/8 | 25/5 | 17/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1964 |Ianuarie 2022 | 57/9 | 25/6 | 17/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1964 |Februarie 2022 | 57/9 | 25/7 | 17/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1964 |Martie 2022 | 57/9 | 25/8 | 17/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-----------
|Iulie 1964 |Mai 2022 | 57/10 | 25/9 | 17/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1964 |Iunie 2022 | 57/10 | 25/9 | 17/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1964 |Iulie 2022 | 57/10 | 25/10 | 17/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1964 |Septembrie 2022 | 57/11 | 25/10 | 17/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1964 |Octombrie 2022 | 57/11 | 25/11 | 17/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1964 |Noiembrie 2022 | 57/11 | 25/11 | 17/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1965 |Ianuarie 2023 | 58/0 | 26/0 | 18/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1965 |Februarie 2023 | 58/0 | 26/1 | 18/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1965 |Martie 2023 | 58/0 | 26/2 | 18/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1965 |Mai 2023 | 58/1 | 26/3 | 18/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1965 |Iunie 2023 | 58/1 | 26/3 | 18/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1965 |Iulie 2023 | 58/1 | 26/4 | 18/1
+--------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1965 |Septembrie 2023 | 58/2 | 26/4 | 18/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1965 |Octombrie 2023 | 58/2 | 26/5 | 18/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1965 |Noiembrie 2023 | 58/2 | 26/5 | 18/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Octombrie 1965 |Ianuarie 2024 | 58/3 | 26/6 | 18/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1965 |Februarie 2024 | 58/3 | 26/7 | 18/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1965 |Martie 2024 | 58/3 | 26/8 | 18/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Ianuarie 1966 |Mai 2024 | 58/4 | 26/9 | 18/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1966 |Iunie 2024 | 58/4 | 26/9 | 18/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1966 |Iulie 2024 | 58/4 | 26/10 | 18/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1966 |Septembrie 2024 | 58/5 | 26/10 | 18/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1966 |Octombrie 2024 | 58/5 | 26/11 | 18/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1966 |Noiembrie 2024 | 58/5 | 26/11 | 18/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1966 |Ianuarie 2025 | 58/6 | 27/0 | 18/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1966 |Februarie 2025 | 58/6 | 27/1 | 18/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1966 |Martie 2025 | 58/6 | 27/2 | 18/6
+--------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1966 |Mai 2025 | 58/7 | 27/3 | 18/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1966 |Iunie 2025 | 58/7 | 27/3 | 18/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1966 |Iulie 2025 | 58/7 | 27/4 | 18/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1967 |Septembrie 2025 | 58/8 | 27/4 | 18/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1967 |Octombrie 2025 | 58/8 | 27/5 | 18/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Martie 1967 |Noiembrie 2025 | 58/8 | 27/5 | 18/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1967 |Ianuarie 2026 | 58/9 | 27/6 | 18/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1967 |Februarie 2026 | 58/9 | 27/7 | 18/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1967 |Martie 2026 | 58/9 | 27/8 | 18/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1967 |Mai 2026 | 58/10 | 27/9 | 18/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|August 1967 |Iunie 2026 | 58/10 | 27/9 | 18/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1967 |Iulie 2026 | 58/10 | 27/10 | 18/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1967 |Septembrie 2026 | 58/11 | 27/10 | 18/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1967 |Octombrie 2026 | 58/11 | 27/11 | 18/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1967 |Noiembrie 2026 | 58/11 | 27/11 | 18/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1968 |Ianuarie 2027 | 59/0 | 28/0 | 19/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1968 |Februarie 2027 | 59/0 | 28/1 | 19/0
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1968 |Aprilie 2027 | 59/1 | 28/2 | 19/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1968 |Mai 2027 | 59/1 | 28/3 | 19/1
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1968 |Iulie 2027 | 59/2 | 28/4 | 19/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iunie 1968 |August 2027 | 59/2 | 28/5 | 19/2
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1968 |Octombrie 2027 | 59/3 | 28/6 | 19/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|August 1968 |Noiembrie 2027 | 59/3 | 28/7 | 19/3
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1968 |Ianuarie 2028 | 59/4 | 28/8 | 19/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1968 |Februarie 2028 | 59/4 | 28/9 | 19/4
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1968 |Aprilie 2028 | 59/5 | 28/10 | 19/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1968 |Mai 2028 | 59/5 | 28/11 | 19/5
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1969 |Iulie 2028 | 59/6 | 29/0 | 19/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Februarie 1969 |August 2028 | 59/6 | 29/1 | 19/6
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Martie 1969 |Octombrie 2028 | 59/7 | 29/2 | 19/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Aprilie 1969 |Noiembrie 2028 | 59/7 | 29/3 | 19/7
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Mai 1969 |Ianuarie 2029 | 59/8 | 29/4 | 19/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+------------
|Iunie 1969 |Februarie 2029 | 59/8 | 29/5 | 19/8
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Iulie 1969 |Aprilie 2029 | 59/9 | 29/6 | 19/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-----------
|August 1969 |Mai 2029 | 59/9 | 29/7 | 19/9
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Septembrie 1969 |Iulie 2029 | 59/10 | 29/8 | 19/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Octombrie 1969 |August 2029 | 59/10 | 29/9 | 19/10
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Noiembrie 1969 |Octombrie 2029 | 59/11 | 29/10 | 19/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Decembrie 1969 |Noiembrie 2029 | 59/11 | 29/11 | 19/11
+---------------------+-------------------------+--------------------+-------------
|Ianuarie 1970 |Ianuarie 2030 | 60/0 | 30/0 | 20/0

(2) Se asimilează stagiilor realizate în condiţii deosebite de muncă şi vechimea în muncă realizată în grupa I-a sau a II-a de muncă, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu excepţia celor încadrate în condiţii speciale sau în alte condiţii de muncă.
Art.40 (1) Reducerea vârstelor de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate prin lege în condiţii speciale sau în alte condiţii de muncă se face corespunzător stagiului de cotizare realizat în aceste condiţii, din vârstele standard de pensionare prevăzute în anexa nr.5 sau, după caz, anexa nr.6 la lege, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 55 alin.(1) lit.b) din lege.
(2) În situaţia persoanelor care au desfăşurat activitate cel puţin 50 % în subteran sau în zona I de expunere la radiaţii, respectiv cel puţin 70 % în zona a II-a de expunere la radiaţii, dintre cele încadrate la art.30 alin.(1) lit.a) şi b) din lege, stagiul de cotizare realizat în aceste condiţii este egal cu timpul lucrat în regim normal de lucru.
(3) În cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 20 de ani în activităţile prevăzute la art.30 alin.(1) lit.a) şi f) din lege, încadrate prin lege în condiţii specia-le, reducerea vârstelor de pensionare se face potrivit art.56 alin.(2) din lege, cu respectarea prevederilor alin.(3) şi (4) ale aceluiaşi articol.
(4) Persoanele care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale prevăzute la art.30 alin.(1) lit.b) din lege, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă indiferent de vârstă, dacă îndeplinesc condiţiile de stagiu de cotizare prevăzute la art.57 alin.(1) şi (3) din lege.
(5) În situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţiile speciale prevăzute la art.30 alin.(1) lit.b) din lege, mai puţin de 15 ani în zona I de expunere la radiaţii şi mai puţin de 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, aceste stagii se cumulează considerându-se stagii de cotizare în zona a II-a de expunere la radiaţii, în vederea înscrierii la pensie pentru limită de vârstă.
Art.41 (1) Reducerea vârstelor standard de pensionare conform art. 55 din lege, se face numai în condiţiile realizării stagiului complet de cotizare.
(2) În situaţia cadrelor militare, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţiona-le, ordinii publice şi siguranţei naţionale, reducerea vârstelor de pensionare se face din vârstele standard prevăzute în anexa nr. 6 la lege, numai în condiţiile realizării stagiului minim de cotiza-re în specialitate.
(3) Reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute de alte acte normative se cumulează cu reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la art. 55 din lege, fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr. 1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă;
b) conform tabelului nr. 2, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în alte condiţii de muncă prevăzute la art. 29 alin. (2) şi în condiţii speciale prevăzute la art. 30 alin. (1);
(4) Vârstele de pensionare astfel reduse conform alin.(3) nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi, respectiv de 45 de ani pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
Art.42 Pentru persoanele cărora le-au fost stabilite drepturi privind vechimea în muncă în condiţiile prevăzute la art.1 alin.(1) lit.a)-c) şi alin.(2) din Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, republicat, reducerea vârstelor de pensionare se face numai pentru anii întregi de privare de libertate, de deportare în străinătate după data de 23 august 1944 şi/sau de prizonierat.
Art.43 (1) Reducerea prevăzută la art. 58 din lege se aplică persoanelor cu handicap care, la data solicitării pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap, emis în condiţiile legii;
(2) Certificatul de încadrare în grad de handicap va conţine obligatoriu următoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum şi menţiunea că certificatul a fost emis în vederea aplicării art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevăzută la alin. (1) se face numai în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat şi a handicapului permanent.
(4) Schimbarea ulterioară a gradului de handicap nu afectează drepturile de pensie acordate, cu excepţia cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat, în condiţiile legii.
Art.44 Reducerea prevăzută la art. 59 din lege se aplică nevăzătorilor care fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap emis în condiţiile legii, care va conţine obligatoriu următoarele elemente : data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum şi menţiunea că certificatul a fost emis în vederea aplicării art. 59 din lege.
Art.45 (1) Asiguraţii care şi-au desfăşurat activitatea pe durata programului normal de lucru dintr-o lună, în activităţile din anexa nr.2 la lege, avizate în condiţii speciale de munca
realizate în unităţile din anexa nr.3 la lege, beneficiază de stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă.
(2) În situaţia în care, potrivit legii, unităţile prevăzute în anexa nr. 3 la lege îşi schimbă denumirea sau sediul, ori se reorganizează, inclusiv prin preluarea în totalitate sau în parte a patrimoniului de către o altă societate, locurile de muncă avizate în condiţii speciale, în care până la data la care au intervenit aceste modificări, s-au desfăşurat activităţile prevăzute în anexa nr. 2 la lege, rămân în continuare înca-drate în condiţii speciale de muncă, dacă respectivele locuri de muncă se regăsesc la noua societate.
(3) Controlul privind menţinerea, conform avizului, a locurilor de muncă la noua societate se efectuează de către Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă.
(4) În situaţiile prevăzute la alin.(2) şi (3), angajatorul va depune la casa teritorială de pensii ―Nota privind locurile de muncă încadrate în condiţii speciale‖, întocmită de către acesta, în conformitate cu modelul prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme şi ―Nota de constatare, întocmită de către Inspec-toratul Teritorial de Muncă, din care să rezulte menţi-nerea, conform avizului, a locurilor de muncă la noua unitate.
(5) Perioadele în care asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă şi/sau în concediu de odihnă, constituie stagiu de cotizare realizat în condiţii speciale de muncă, dacă au lucrat cel puţin în ziua premergătoare concediului, în locuri de muncă încadrate în astfel de condiţii de muncă.
(6) Încadrarea asiguraţilor în locuri de muncă în condiţiile speciale prevăzute în anexa nr.2 la lege se face de către angajatorii prevăzuţi la anexa nr.3 la lege, pe baza documentelor şi evidenţelor acesto-ra, întocmite conform legii, din care rezultă că activitatea asiguraţilor s-a desfăşurat numai în respectivele locuri de muncă, pe durata programului normal de lucru din luna respectivă.
(7) Programul normal de lucru din luna respectivă pentru locurile de muncă prevăzute în aviz este cel stabilit prin regulamentul intern, prin contractul colectiv de muncă ori prin alte acte normative speci-fice, în funcţie de sectorul de activitate sau de angajator.
Art.46 (1) Asiguraţii unui angajator denumit în condiţiile prezentelor norme prestator, care efectuează, potrivit legii, activităţi din cele prevăzute în anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru dintr-o lună, în locuri de muncă aparţinând altui angajator din cei nominalizaţi în anexa nr. 3 la lege, denumit în condiţiile prezentelor norme beneficiar, încadrate potrivit legii, în condiţii speciale beneficiază pentru aceste perioade de prevederile art. 30 alin. (1) lit. e) din lege.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), prestatorul depune la casa teritorială de pensii în a cărei rază de activitate îşi are sediul, originalul şi copia documentului pe baza căruia, conform legii, funcţionează, din care să rezulte că în obiectul de activitate este prevăzută şi desfăşurarea unor activităţi care se regă-sesc în anexa nr. 2 la lege, documentul original restituindu-se prestatorului după certificarea conformităţii copiei.
(3) Prestatorul depune la casa teritorială de pensii, pe suport de hârtie, lista cu angajaţii care şi-au desfăşurat activitatea, pe durata programului normal de lucru din fiecare lună, numai în locurile de muncă încadrate, conform legii, în condiţii speciale. Modelul listei cu angajaţii este cel prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme.
(4) Lista prevăzută la alin. (3) se confirmă, în mod obligatoriu, prin semnătură şi ştampilă, de către beneficiar şi va fi însoţită de avizul obţinut de către acesta.
(5) Casele teritoriale de pensii verifică lunar concordanţa dintre datele înscrise în aceste liste şi cele din declaraţiile nominale de asigurare.
(6) Contribuţia de asigurări sociale, prevăzută de lege pentru condiţii speciale de muncă, se dato-rează de către prestator.
(7) Perioadele în care un asigurat lucrează pe durata programului normal de lucru din luna respectivă numai în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale potrivit art. 30 alin. (1) lit. e) din lege, se stabilesc prin decizie a angajatorului, care reglementează atribuţiile de serviciu ce revin fiecărui asigurat, în funcţie de sarcinile specifice de muncă. Această decizie este document justificativ pentru întocmirea declaraţiilor nominale de asigurare sau, după caz, a declaraţiilor rectificative.
(8) Orice modificare intervenită în legătură cu locurile de muncă încadrate în condiţii speciale pentru care s-a obţinut avizul, se comunică de către angajator casei teritoriale de pensii în evidenţa căreia se află documentaţia depusă iniţial.
Art. 47 În domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii de muncă, potrivit criteriilor şi metodolo-giei de încadrare prevăzute de H.G. nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi active-tăţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare şi H.G. nr. 1822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă ţi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru politişti, precum şi transmiterea documentelor care dovedesc încadrarea personalului militar în aceste condiţii între structurile angajatoare/plătitoare şi casele de pensii sectoriale, respectiv casele teritoriale de pensii, se stabilesc prin norme interne aprobate de conducătorii instituţiilor publice din acest domeniu. Adeverinţele se întocmesc conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la prezentele norme.
B. Pensia anticipată şi pensia anticipată parţială
Art.48 Stagiul complet de cotizare, în sensul art. 62 alin. (1) şi art. 65 alin. (1) din lege, este cel prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege.
Art.49 (1) La stabilirea stagiului de cotizare/stagiului de cotizare în specialitate, precum şi la determinarea punctajului mediu anual în cazul pensiei anticipate şi pensiei anticipate parţiale, nu se au în vedere peri-oadele asimilate prevăzute la art. 49 alin.(1) lit. a)-c) şi g) din lege, respectiv stagiile de cotizare realizate în sistemele de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii la data intrării în vigoare a legii.
(2) Sistemele neintegrate sistemului public de pensii sunt următoarele : sistemul de asigurări sociale al avocaţilor, sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, respectiv Biserica Romano-Catolică, Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea din România, Biserica Reformată din România, Biserica Unitariană din Transilvania, Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste din România, Uniunea Penticostală - Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România, Biserica Evanghelică C.A. din România şi Biserica Evanghelică Luterană din România.
Art.50 (1) În vederea deschiderii dreptului la pensia anticipată şi la pensia anticipată parţială, stagiul de cotizare cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
(2) Stagiul minim de cotizare în specialitate nu cuprinde perioadele suplimentare menţionate la alin.(1).
Art.51 Stagiul de cotizare realizat în perioadele în care titularul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, contribuie la sistemul public de pensii, având plata pensiei suspendată, conform legii, poate fi valorificat numai la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă.
Art.52 Pensia anticipată ori pensia anticipată parţială se transformă din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă, care se acordă începând cu data îndeplinirii condiţiilor privind vârsta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, conform prevederilor legale, pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă.
Art.53 (1) Prin sintagma „luni de anticipare se înţelege perioada cuprinsă între data acordării pen-siei anticipate sau a pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr.5/anexa nr. 6 la lege sau, după caz, data împlinirii vârstei standard reduse conform legii.
(2) Procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parţiale, prevăzut la art.65 alin.(4) din lege, se determină prin înmulţirea numărului de luni de anticipare cu 0,75 %. Fracţiunile de lună se întregesc la lună.
(3) Diminuarea stabilită conform alin.(2) se menţine până la data îndeplinirii condiţiilor privind vâr-sta standard de pensionare sau vârsta standard redusă, conform prevederilor legale.
Art.54 (1) Îndeplinesc condiţia reducerii vârstei standard de pensionare conform art. 65 alin. (5) din lege persoanele care solicită pensia anticipată parţială cu cel mult 2 ani înaintea vârstei standard de pension-nare prevăzută în anexa nr.5 sau, după caz, anexa nr.6 la lege.
(2) Pentru a beneficia de pensie anticipată parţială cu reducerea vârstei prevăzută la alin. (1), persoanele trebuie să îndeplinească şi celelalte condiţii prevăzute de lege pentru înscrierea la această pensie.
(3) Prin sintagma „au locuit prevăzută la art. 65 alin. (5) din lege, se înţelege că au avut domiciliul în una din localităţile Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau în unităţile administrativ teritoriale aflate pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
(4) Lista unităţilor administrativ teritoriale situate în zona de 8 km în jurul localităţilor Copşa Mică, Baia Mare şi Zlatna, precum şi a localităţilor componente ale acestora, la care face trimitere art. 65 alin. (5) este prevăzută în anexa nr. 4 la prezentele norme.
(5) Dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 65 alin. (5) din lege, referitor la perioada de locuire în zonele afectate de poluare se face prin adeverinţă-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor competent, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5 la prezentele norme.
(6) Cererea pentru obţinerea adeverinţei prevăzută la alin. (5) se depune la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, în funcţie de domiciliul actual al solicitantului. Cererea va cuprinde obligatoriu informaţii referitoare la data şi locul naşterii, prenumele părinţilor, CNP, domiciliul actual/domiciliile anterioare, precum şi motivul solicitării.
(7) Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor are obligaţia să elibereze adeverinţa în termen de 20 de zile de la data înregistrării cererii, pe baza înregistrărilor existente în componentele Registrului naţional de evidenţă a persoanelor prevăzute la art. 9 -11 din HG nr.1375/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
C. Pensia de invaliditate
Art.55 Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile de expertiza
medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
Art.56 (1) Persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat stagiul de cotizare necesar în raport cu vârsta la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, conform tabelului nr. 3 din lege.
(2) Persoanele cu handicap grav sau accentuat, preexistent calităţii de asigurat, precum şi nevăză-torii pot beneficia de pensie de invaliditate, dacă au realizat cel puţin jumătate din stagiul de cotizare ne-cesar, în raport cu vârsta la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, conform tabelului nr. 3 din lege.
(3) Persoanele cu handicap, care solicită pensie de invaliditate conform art.73 alin.(2) din lege, fac dovada acestui statut cu certificatul de încadrare în grad de handicap emis în condiţiile legii, care va con-ţine obligatoriu următoarele elemente: data ivirii handicapului, gradul de handicap, termenul de revizuire, precum şi menţiunea că certificatul a fost emis în vederea aplicării art.73 alin.(2) din lege.
(4) Autorităţile emitente ale certificatelor menţionate la alin.(3) au obligaţia să comunice caselor teritoriale/sectoriale de pensii orice modificare a elementelor iniţiale, în termen de 15 zile de la emiterea noului certificat.
(5) Modificarea unuia dintre elementele obligatorii cuprinse în certificatul de încadrare în grad de handicap nu determină recalcularea drepturilor de pensie, cu excepţia cazurilor în care persoana cu handicap nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia de invaliditate.
Art.57 Pensia de invaliditate se acordă, indiferent de stagiul de cotizare realizat :
a) persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza acci-dentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
b) persoanelor care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g) din lege;
c) elevilor, ucenicilor şi studenţilor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
d) persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marilor mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu eveni-mentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză.
Art.58 (1) Stagiul potenţial este determinat ca diferenţă dintre stagiul complet de cotizare şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării pensiei de invaliditate.
(2) Stagiul potenţial rezultat conform alin.(1) nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă.
(3) În situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, stagiul potenţial se determină ca diferenţă dintre stagiile de cotizare cerute de art. 58 şi art.59 din lege şi stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate.
Art.59 Stagiul complet de cotizare în funcţie de care se determină stagiul potenţial prevăzut la art. 75 din lege este stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege.
Art.60 În situaţia pensiei de invaliditate gradul III, nu se acordă stagiu potenţial persoanelor care au drept cauză a ivirii invalidităţii boală obişnuită sau accident care nu are legătură cu munca.
Art.61 In vederea deschiderii dreptului la pensie de invaliditate, stagiul de cotizare necesar cuprinde şi perioadele suplimentare acordate pentru activitatea desfăşurată în grupele I şi a II-a de muncă, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii de muncă.
Art.62 Stagiul potenţial se determină în ani, luni şi zile.
Art.63 (1) În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie de invaliditate se deschid după data intrării în vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate, stagiul potenţial acordat la înscrierea iniţială se menţine, iar eventualele stagii de cotizare, precum şi stagiile asimilate prevăzute la art.49 alin.(1) lit.a) din lege, realizate după pensionare, nu se valorifică.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) nu se acordă stagiu potenţial în cazul schimbării în gradul III de invaliditate, atunci când cauza ivirii invalidităţii este boală obişnuită sau accident care nu are legătură cu munca.
Art.64 În cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în situaţiile prevăzute la art.6 alin.(1) pct.I lit.c) din lege, precum şi în alte situaţii prevăzute de lege, la determinarea stagiului potenţial şi a puncta-jului mediu anual aferent acestuia, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr.5 sau, după caz, anexa nr.6 la lege, în funcţie de ultimul loc de asigurare.
Art.65 (1) Pensia de invaliditate se transformă din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se acordă cuantumul şi punctajul cel mai avantajos începând cu data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă se consideră îndeplinite la vârsta standard de pensionare sau la vârsta standard redusă, în condiţiile art.55-60 din lege, precum şi la vârsta standard redusă în condiţiile prevăzute de alte acte normative.
(3) În situaţia persoanelor care nu îndeplinesc condiţia de stagiu minim de cotizare, trecerea la pen-sie pentru limită de vârstă se face din oficiu, la vârsta standard de pensionare, păstrându-se cuantumul aferent pensiei de invaliditate.
(4) În situaţia prevăzută la alin.(1), indemnizaţia de însoţitor prevăzută la art. 77 din lege, se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.
D. Pensia de urmaş
Art.66 (1) Beneficiază de pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, în condiţiile legii.
(2) În cazul copiilor de peste 16 ani, pensia de urmaş se acordă dacă aceştia urmează studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, indiferent de nivelul ei, fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
Art.67 Vârsta de pensionare la care se face referire la art. 85 alin.(1) din lege este vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 la lege.
Art.68 (1) Acordarea pensiei de urmaş prevăzute la art. 86 alin. (1) din lege nu este condiţionată de data ivirii invalidităţii soţului supravieţuitor.
(2) Încadrarea într-un grad de invaliditate a soţului supravieţuitor în vederea obţinerii pensiei de urmaş se poate face până la vârsta standard de pensionare de catre medicul expert al asigurărilor sociale, inclusiv pentru urmaşii persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
Art.69 Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat, poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre acestea, plata drepturilor pentru care a optat efectuându-se cu luna următoare solicitării lor.
E. Calculul pensiilor
Art.70 (1) Stagiile complete de cotizare reglementate la art. 95 din lege, sunt prevăzute în anexa nr. 5, anexa nr. 6 la lege, precum şi la art. 56-59 din lege.
(Art. 95. – (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespun-zător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56 - 59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.
(3) În cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situaţii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situaţiile respective.
(4) La calcularea punctajului mediu anual, a punctajului anual şi a punctajului lunar se utilizează 5 zeci-male.)
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56–59 din lege, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile complete de cotizare reglementate la aceste articole, numai pentru determina-rea punctajelor medii anuale corespunzătoare perioadelor realizate în condiţiile la care acestea se referă.
(3) Dispoziţiile alin.(2) se aplică şi în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare mai mici decât cele prevăzute la art. 56-59 din lege.
Art.71 (1) La determinarea punctajului mediu anual, în cazul persoanelor care au realizat stagii de coti-zare în mai multe situaţii, inclusiv în cazul persoanelor prevăzute la art.6 alin.(1) pct.I lit.c) din lege, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute pentru fiecare situaţie în parte.
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) punctajul mediu anual rezultă din însumarea punctajelor medii anuale realizate pentru fiecare dintre situaţiile respective.
(3) În cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în specialitate, la determinarea punctajului mediu anual pentru aceste situaţii, se utilizează stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 6 la lege.
(4) La cuantumul pensiei corespunzător stagiilor de cotizare în specialitate, stabilit conform prevederilor legii, se aplică dispoziţiile art. 11 teza a III-a din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
Art.72 (1) Punctajul lunar al asiguratului se determină potrivit art. 96 din lege, pe baza câştigului salarial brut/solda brută care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale.
(2) În situaţia asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile Legii nr. 263/2010 se corectează cu raportul dintre cota de contribuţii datorată la sistemul public de pensii şi cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locuri de muncă în condiţii normale.
(3) Cota de contribuţii datorată la sistemul public de pensii se determină prin deducerea cotei de contribuţie aferentă fondului de pensii administrat privat din cota de contribuţie de asigurări sociale aprobată pentru locuri de muncă în condiţii normale.
Art.73 (1) Beneficiază de majorarea punctajului lunar prevăzută la art. 99 alin.(1) şi alin.(2) din lege persoanele care, după îndeplinirea cumulativă a condiţiilor privind stagiul minim de cotizare/stagiul minim de cotizare în specialitate şi vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege, contribuie o anumită perioadă la sistemul public de pensii.
Art. 95. – (1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător sta-giului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56 - 59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.)
(2) Majorarea prevăzută la alin.(1) se aplică numai punctajului lunar corespunzător perioadei de stagiu de cotizare, realizată după îndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute la acelaşi alineat.
(3) Pentru persoanele înscrise la pensie pentru limită de vârstă potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, majorarea prevăzută la alin.(1) se acordă pentru stagiile realizate după împlinirea vârstei standard de pensionare, reglementată de legislaţia în vigoare la data deschi-derii drepturilor de pensie pentru limită de vârstă.
(4) Pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială nu se aplică majorarea punctajului lunar prevăzută la art. 99 din lege.
Art.74 In situaţiile prevăzute la art.107 alin.(3) şi (4) din lege, la determinarea punctajului mediu anual corespunzător perioadei adăugate se au în vedere stagiile complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, anexa nr. 6 la lege, precum şi la art. 56-59 din lege, după caz.
Art. 107. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
F. Stabilirea şi plata pensiilor
Art.75 (1) Cererea de pensionare, însoţită de actele doveditoare, se depune la casa de pensii competen-tă teritorial în funcţie de domiciliul solicitantului, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.
(2) În situaţia persoanelor care au realizat cel puţin stagiul minim de cotizare în specialitate, cererea de pensionare însoţită de actele doveditoare se depune, astfel:
a) la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii, după caz, din care a făcut parte persoana la data trecerii în rezervă sau direct în retragere/încetării raporturilor de serviciu la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a unei pensii;
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector, unitatea militară/inspectoratul judeţean/ structura sau direcţia judeţeană de informaţii, după caz, din raza de domiciliu a urmaşilor pensionarilor militari decedaţi sau la casa de pensii sectorială.
(3) Pentru persoanele prevăzute la alin. (2), cererea de pensionare, însoţită de actele doveditoare, se transmite în termen de 15 zile de la data depunerii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă la care a realizat stagiile de cotizare în specialitate.
(4) În situaţia persoanelor care nu au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate, actele doveditoare se solicită de către persoana interesată de la centrul militar zonal/judeţean/de sector, unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii, din care a făcut parte persoana la data trecerii în rezervă sau direct în retragere/încetării raporturilor de serviciu, după caz.
(5) Solicitantul poate fi persoana îndreptăţită, tutorele acesteia, curatorul acesteia, persoana căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul minor, precum şi mandatarul, desemnat prin procură specială, în situaţia în care este mandatat şi să încaseze drepturile de pensie.
(6) În cazul persoanelor stabilite în state cu care România aplică instrumente juridice cu caracter internaţional, regimul de depunere a cererii şi a actelor doveditoare respectă dispoziţiile prevăzute în aceste instrumente juridice.
(7) Prin domiciliul persoanei solicitante se înţelege locul unde o persoană locuieşte în mod statornic şi se dovedeşte cu actul de identitate.
(8) În situaţia în care data îndeplinirii condiţiilor de pensionare coincide cu o zi de sărbătoare legală, de repaos săptămânal sau când serviciul este suspendat, cererea de pensionare, împreună cu actele necesare, se poate depune în prima zi lucrătoare ce urmează, fiind considerată depusă în termen.
(9) Termenele prevăzute de lege pentru depunerea şi soluţionarea cererilor de pensionare se socotesc pe zile „libere, în sensul că nu se iau în calcul ziua când încep să curgă şi nici ziua în care s-au sfârşit. În situaţia în care ultima zi este o zi nelucrătoare, respectiv zi de sărbătoare legală, de repaos săptămânal sau când serviciul este suspendat, termenul se va prelungi până la sfârşitul zilei lucrătoare ce urmează.
Art. 76 (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, respectiv de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la instituţia competentă.
(2) Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data emiterii.
Art.77 (1) Actele la care se face referire la art.103 alin.(2) din lege sunt, după caz:
a) pentru pensia pentru limită de vârsta, anticipată şi anticipată parţială:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la prezentele norme);
- carnetul de muncă (original şi copie);
- carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
- carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original şi copie);
- alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată;
- actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (originnal şi copie);
- livretul militar (original şi copie);
- diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
- dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
- adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverinţa privind condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original);
- procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
- acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat şi/sau al Legii nr. 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987, cu modificările şi completările ulterioare;
- dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parţială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original);
- adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original);
- alte acte întocmite conform prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
b) pentru pensia de invaliditate:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 7 la prezentele norme);
- actele menţionate la lit.a);
- decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original);
- adeverinţa din care să rezulte data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă/copia ultimului certificat de concediu medical sau, după caz, adeverinţă din care să rezulte data încetării calităţii de asigurat (original);
- copie FIAM/ copie BP2, pentru accident de muncă, respectiv boală profesională.
c) pentru pensia de urmaş:
- cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 8 la prezentele norme);
- actele menţionate la lit.a), pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar;
- actele de stare civilă ale urmaşilor şi ale reprezentantului legal, după caz (original şi copie);
- decizia medicală asupra capacităţii de muncă (original);
- decizia de pensie/talon de plată a pensiilor, pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- adeverinţa de studii, în cazul urmaşilor copii în vârstă de peste 16 ani (original);
- actul doveditor al cauzei decesului, cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar (copie);
- copie FIAM, pentru decesul cauzat de accident de muncă;
- copie BP2 şi copie certificat medical constatator al decesului, pentru decesul cauzat de boală profesională.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1), pct. I, lit. c) din lege, vechimea în serviciu, respectiv veniturile realizate lunar, necesare determinării stagiului de cotizare şi punctajului lunar, pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pot fi dovedite cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, în temeiul statelor de plată sau a altor documente doveditoare aflate în păstrarea structurilor militare/deţinătoare de fonduri de arhivă.
Art.78 Procura specială la care se face referire la art. 103 alin.(1) din lege se emite în următoarele condiţii:
a) Pentru cetăţenii străini cu domiciliul în străinătate, procura specială poate fi eliberată pe teritoriul statului de domiciliu, după cum urmează:
- în cazul statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga, procura este valabilă numai dacă este însoţită de apostila aplicată de către autoritatea competentă, potrivit legislaţiei naţionale a statului în care se întocmeşte documentul;
- în cazul statelor cu care România are încheiate tratate sau convenţii de asistenţă juridică bilaterală în acest domeniu, procura este valabilă fără nicio altă formalitate.
b) Pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, procura specială poate fi eliberată pe teritoriul statului de domiciliu, în condiţiile prevăzute la lit. a), precum şi de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României.
c) Atât pentru cetăţenii străini, cât şi pentru cetăţenii români este valabilă procura specială emisă de notarii publici de pe teritoriul României.
d) Procura specială trebuie să conţină următoarele elemente:
- numele, prenumele, cetăţenia, data şi locul naşterii, domiciliul şi datele din actul de identitate ale titularului dreptului la pensie;
- numele, prenumele, datele de identificare, respectiv seria şi numărul actului de identitate, domiciliul, data şi locul naşterii ale mandatarului;
- obiectul mandatului, respectiv depunerea dosarului de pensie, deschiderea contului curent/ contului de card, în vederea încasării pensiei, încasarea drepturilor cuvenite curente şi restante, semnarea extrasului de cont;
- precizarea că mandatarul are obligaţiile ce revin titularului, inclusiv cea de a anunţa în termen, casei teritoriale/sectoriale de pensii orice schimbare intervenită în situaţia titularului, de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care i-au fost stabilite sau i se plătesc drepturile.
Procura specială care nu este emisă în limba română şi după caz, apostila vor fi traduse şi legalizate.
Procura specială este valabilă 18 luni.
Art.79 (1) Plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care copilul urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16 – 26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.
(3) Dovada continuării studiilor, în situaţiile menţionate la alin.(2), se prezintă casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar.
(4) Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face conform prevederilor art. 115 lit.c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie.
Art.80 (1) În vederea aplicării art. 114 alin. (3) din lege, instituţia de asistenţă socială sau unitatea medicală specializată care internează pensionarii de invaliditate gradul I, are obligaţia să comunice casei teritoriale/sectoriale de pensii perioada în care aceştia se află sub supraveghere şi îngrijire permanentă, în termen de 15 zile de la internare. Comunicarea nu este necesară în cazul nevăzătorilor.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul instituţiilor de asistenţă socială sau unităţilor medicale specializate constituite exclusiv pe bază de fonduri private.
Art.81 (1) Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat se acordă:
a) soţului supravieţuitor;
b) copiilor;
c) părinţilor;
d) în lipsa acestora, moştenitorilor în condiţiile dreptului comun.
(2) Actele necesare în vederea acordării acestor sume sunt:
- cerere (anexa nr. 9 la prezentele norme);
- certificatul de deces, în original şi copie;
- actul de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
- certificatul de moştenitor (original şi copie);
- copie talon de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.
IV. Procedura de încadrare în grad de invaliditate, revizuirea medicală şi contestarea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă
A. Procedura de încadrarea în grad de invaliditate
Art.82 (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea persoanei interesate, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale.
(2) Pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cererea comisei de la nivelul unităţii din care face parte sau, în cazul persoanelor trecute în rezervă, la cererea persoanei interesate, de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea in grade de invaliditate pentru personae-le prevăzute la art. 6 alin. (1) pct.I lit. c) din lege se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
Art.83 (1) În vederea evaluării capacităţii de muncă, persoanele care solicită expertiza medicală a capa-cităţii de muncă în vederea încadrării lor în grad de invaliditate depun o cerere la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competen-te, în funcţie de domiciliu sau reşedinţă.
(2) Cererea pentru expertiza medicală a capacităţii de muncă în vederea încadrării în grad de inva-liditate este însoţită de documente medicale care atestă faptul că persoana care solicită expertizarea prezintă afecţiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator.
(3) Cererea prevăzută la alin.(1) se depune cu cel puţin 45 de zile înaintea expirării duratelor maxi-me de concediu medical prevăzute de lege. Medicul curant acordă concediu medical necesar în vederea finalizării procedurii de expertizare a capacităţii de muncă, în condiţiile legii.
(4) Evaluarea capacităţii de muncă a persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege se face la solicitarea comisiei din unitatea din care face parte persoana expertizată, în condiţiile prevăzute în reglementările interne, proprii instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Art.84 (1) Modelul cererii pentru expertizarea medicală a capacităţii de muncă este cel prevăzut în anexa nr. 10 la prezentele norme.
(2) Modelul prevăzut la alin. (1) nu se utilizează în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
(3) Cererea prevăzută la alin.(1) este însoţită de următoarele acte, în original sau copie certificată pentru conformitate cu originalul:
a) actul de identitate;
b) documente medicale din care să rezulte afecţiunile prezentate şi rezultatele investigaţiilor necesare pentru susţinerea diagnosticului clinic şi funcţional (forma clinică şi stadiul evolutiv al bolii);
c) adeverinţa eliberată de angajator care să ateste numărul de zile de concediu medical, cumulat în ultimele 12/24 luni, cu menţionarea datei ultimei zile de concediu medical;
d) documentul din care să rezulte cauza invalidităţii;
e) documentul care să ateste data ivirii invalidităţii, după caz.
(4) Documentele care atestă cauza invalidităţii sunt, după caz:
- fişa BP2/ adeverinţă de confirmare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică, în caz de boală profesio-nală;
- FIAM/ proces verbal avizat de inspectoratul teritorial de muncă ce a confirmat caracterul de muncă al accidentului sau adeverinţă de confirmare a înregistrării
accidentului de muncă la inspectoratul teritorial de muncă, în caz de accident de muncă;
- documente medicale eliberate de medicii de specialitate care confirmă diagnosticul, în caz de schizofre-nie /neoplasm /SIDA; pentru afecţiunea neoplazică se anexează şi rezultatul examenului histo-patologic;
- certificat emis de comisia de expertiză medico-militară, în caz de accident sau boală contractată în timpul sau din cauza îndeplinirii serviciului militar, sau a şcolilor militare.
(5) În situaţii motivate de imposibilitatea procurării documentelor originale, cum ar fi distrugerea arhi-velor, reţinerea originalelor la alte instituţii, medicul expert al asigurărilor sociale poate accepta copii simple ale acestora, solicitând titularului documentelor o declaraţie pe proprie răs-pundere din care să rezulte confirmarea exactităţii copiilor cu originalele pe care nu le mai deţine.
(6) Documentele medicale eliberate în alte state, se acceptă numai însoţite de traducerea lor în limba română, efectuată de un traducător autorizat.
Art.85 (1) Pentru cazurile neconcludente, medicul expert al asigurărilor sociale/preşedintele comisiei de expertiză medico-militară poate solicita completarea documentaţiei medicale cu investigaţii sau examinări de specialitate.
(2) Investigaţiile sau examinările de specialitate suplimentare se recomandă a fi făcute în unităţi sanitare de specialitate cu care casa teritorială de pensii are încheiate contracte de prestări de servicii medicale.
(3) Procedura de contractare şi de selectare a unităţiilor sanitare în vederea încheierii de contracte de prestări de servicii medicale, precum şi obiectul acestor servicii medicale, în aplicarea prevederilor art.72 din lege, se stabilesc prin ordin al preşedintelui CNPP.
Art.86 (1) Pentru bolnavii psihici sau pentru alte cazuri cu afecţiuni grave ori cu o problematică deosebită, medicul expert al asigurărilor sociale poate solicita efectuarea unei anchete sociale de către serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei de domiciliu sau reşedinţă (la domiciliu, locul de muncă, unitatea sanitară), particularizată la caz, cu indicarea unor obiective nece-sare evaluării medicale.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege.
Art.87 (1) După înregistrarea/completarea documentaţiei medicale, medicul expert al asigurărilor sociale de la cabinetul unde a fost depusă cererea de expertiză medicală a capacităţii de muncă, programează bolnavul pentru expertizare.
(2) Bolnavii netransportabili sunt expertizaţi pe baza documentaţiei medicale. Medicul curant are obligaţia de a completa un referat medical detaliat, care să cuprindă date clinice şi paraclinice pentru susţinerea diagnosticului clinic şi gravitatea afecţiunilor. Pentru cazurile neconcludente, bolnavii vor fi transportaţi pentru examinare la sediul cabinetului de expertiză medicală a capacităţii de muncă, prin grija familiei.
(3) Pentru bolnavii netransportabili care fac parte din categoria persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit.c) din lege, expertiza capacităţii de muncă se poate realiza pe baza documentaţiei medicale.
Art.88 (1) După examinarea bolnavului şi analizarea documentaţiei medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează Raportul de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă şi emite Decizia medicală asupra capacităţii de muncă.
(2) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă se întocmeşte în 3 sau, după caz, 4 ori 5 exem-plare. Un exemplar al deciziei medicale asupra capacităţii de muncă rămâne la dosarul medical. Celelalte exemplare se înmânează persoanei expertizate, sub semnătură, cu consemnarea datei predării şi cu obligaţia ca aceasta să le depună, după caz, la casa teritorială de pensii, la angajator (dacă este asigu-rat), la inspectoratul teritorial de muncă (în cazul accidentului de muncă) sau la direcţia de sănătate publică (în cazul bolii profesionale). Un exemplar rămâne în posesia persoanei expertizate.
(3) Împreună cu decizia medicală, asupra capacităţii de muncă persoanei expertizate i se înmânea-ză şi programul recuperator.
(4) Pentru persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale care sunt avizate de către comisiile centrale de expertiză medico-militară a Ministerului Apărarii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
Art.89 Raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, Decizia medicală asupra capacităţii de muncă şi Programul recuperator vor fi semnate şi parafate de medicul expert al asigurărilor sociale, înregistrate, datate şi ştampilate de cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă emitent.
Art.90 Programul recuperator este obligatoriu pentru persoana în cauză şi pentru persoanele competente să îl aplice. Medicii curanţi au obligaţia de a consemna măsurile recuperatorii efectuate de bolnavi în Programul recuperator.
Art.91 Compartimentele de stabiliri prestaţii din cadrul caselor teritoriale de pensii vor comunica lunar cabinetelor de expertiză medicală a capacităţii de muncă, situaţia persoanelor încadrate în grad de invalidditate şi ale căror cereri au fost respinse din punct de vedere administrativ.
B. Revizuirea medicală
Art.92 Revizuirea medicală a pensionarilor încadraţi în grad de invaliditate se efectuează la termenul stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale sau de comisiile de expertiză medico-militară, după caz, care au în evidenţă pensionarii.
Art.93 (1) Medicul expert al asigurărilor sociale/comisiile de expertiză medico-militară, după examinarea medicală a persoanei în cauză şi analizarea documentaţiei medicale prezentate, completează concluziile medicale la revizuire şi emit decizia medicală asupra capacităţii de muncă în 3 exemplare.
(2) Documentaţia medicală pentru revizuirea medicală la termen cuprinde:
a) referatul medical detaliat cu consemnarea stării prezente şi evoluţiei bolii, a datelor clinice şi paracli-nice care susţin diagnosticul clinic, completat de către medicul curant, specialist pentru afecţiunile inva-lidante;
b) rezultatele investigaţiilor solicitate;
c) biletele de ieşire din spital sau copii de pe foaia de observaţie clinică, pentru spitalizările recente, după caz;
d) datele din fişa de dispensarizare a bolnavului, după caz;
e) programul recuperator completat de către medicii curanţi.
Art.94 La revizuirea medicală, medicul expert al asigurărilor sociale va avea în vedere modul de respect-tare a programului de recuperare a capacităţii de muncă a bolnavului, în perioada de valabilitate a deciziei.
Art.95 (1) La solicitarea pensionarului, revizuirea medicală se poate efectua şi înaintea termenului stabilit în decizia medicală a capacităţii de muncă, indiferent de gradul de invaliditate, dar numai până la împli-nirea vârstelor standard pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cererile de revizuire pentru agravare sau ameliorare, împreună cu documentele medicale care atestă starea de sănătate, se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă/comisiile de expertiză medico-militară, după caz.
Art.96 (1) La termenul de revizuire, pensionarul încadrat în grad de invaliditate are obligaţia să se pre-zinte fără a fi notificat la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă/comisiile de expertiză medico-militară, după caz, în vederea revizuirii medicale.
(2) Dacă pensionarul încadrat în grad de invaliditate este netransportabil şi dovedeşte acest fapt prin documente medicale recente, acesta este obligat să anunţe cabinetul de expertiză medicală a capa-cităţii de muncă/comisiile de expertiză medico-militară, după caz, până la termenul de revizuire stabilit. Expertizarea se face pe baza documentelor medicale recente trimise de către acesta, la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă/comisiile de expertiză medico-militară, după caz.
Medicul expert al asigurărilor sociale poate solicita efectuarea unei anchete sociale.
(3) În situaţia în care pensionarul încadrat în grad de invaliditate se prezintă cu întârziere la revizui-rea medicală, aceasta se face la cerere.
(4) Revizuirea medicală a persoanelor internate în spitale sau sanatorii se face pe baza referatului medical întocmit de medicul curant sau, după caz, pe baza documentelor medicale recente, solicitate prin decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă la revizuirea medicală anterioară.
Art.97 (1) În situaţia în care pensionarul s-a prezentat la revizuirea medicală şi aceasta nu s-a putut efec-tua la termenul stabilit, din motive neimputabile pensionarului, revizuirea se efectuează la o dată ulterioa-ră, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii următoare termenului de revizuire stabilit.
(2) Prevederile alin.(1) se aplică şi în situaţia în care pensionarul a comunicat cel târziu până la termenul de revizuire stabilit, imposibilitatea neprezentării la revizuirea medicală periodică, din motive neimputabile lui.
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) şi (2), până la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, se menţine acelaşi grad de invaliditate stabilit prin decizia anterioară.
Art.98 Cabinetele de expertiză medicală a capacităţii de muncă au obligaţia ca, în primele 5 zile ale fiecă-rei luni, să comunice compartimentului de specialitate, pensionarii încadraţi în grad de invaliditate nepre-zentaţi la revizuirea medicală periodică în cursul lunii precedente, în vederea suspendării plăţii pensiei conform legii.
Art.99 (1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii încadraţi în grad de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de lege;
c) au vârstele mai mici cu până la 5 ani faţă de vârstele standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform legii.
(2) În cazul persoanelor fără potenţial recuperator, a căror dinamică a invalidităţii este staţionară şi pentru care revizuirile medicale nu mai aduc elemente noi în prognosticul de recuperabilitate, constatarea situaţiilor prevăzute la alin.(1) lit.a) se face numai după obţinerea avizului Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, denumit în continuare INEMRCM sau al comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(3) În vederea aplicării alin.(1) lit.b), compartimentul stabiliri prestaţii comunică lunar cabinetului de expertiză medicală a capacităţii de muncă pensionarii încadraţi în grad de invaliditate care au împlinit vârsta standard de pensionare sau, după caz, condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
(4) Stabilirea încadrării în situaţiile prevăzute la alin.(1) lit. a) şi c) se face prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă.
Art.100 În aplicarea art.80 din lege, INEMRCM emite după caz, rapoarte de expertiză medicală a capacităţii de muncă, avize de specialitate şi decizii medicale asupra capacităţii de muncă.
Art.101 – În cazul deciziilor comisiilor de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărăre, ordine publică şi siguranţă naţională, avizate negativ de către comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, persoana este chemată pentru reexpertizare la nivelul acestor comisii.
C. Contestarea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă
Art.102 (1) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii/comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Contestaţia se înregistrează la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă, care a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă ce face obiectul contestaţiei sau, după caz, la comi-siile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărăre, ordine publică şi sigu-ranţă naţională.
(3) Contestaţia, împreună cu dosarul medical al titularului, se înaintează comisiei medicale de contestaţii competente, respectiv comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării.
Art.103 Până la înfiinţarea Centrelor Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, prevăzute la art.131 alin.(5) din lege, se constituie comisii medicale de contestaţii prin ordin al preşedintelui CNPP, a căror componenţă şi procedură de lucru vor fi stabilite la propunerea INEMRCM.
Art.104 Pot face obiectul contestaţiei: gradul de invaliditate acordat, cauza invalidităţii, data ivirii invalidi-tăţii şi termenul de revizuire.
Art.105 Decizia emisă în rezolvarea contestaţiei înlocuieşte decizia iniţială şi produce efecte de la data acesteia.
Art.106 În soluţionarea contestaţiei se au în vedere aceleaşi proceduri şi criterii medicale ca şi în cazul expertizării asupra capacităţii de muncă.
Art. 107 (1) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii pot fi atacate la instanţele judecătoreşti compe-tente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(2) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, necontestate în termen, rămân definitive.
Art.108 Deciziile rămase definitive pot fi revizuite de către medicii experţi ai asigurărilor sociale care le-au emis, la sesizarea părţii interesate sau a organelor de control ale CNPP.
V. ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE. AJUTORUL DE DECES
Art.109 În sistemul public de pensii se acordă ajutor de deces, în cazul decesului asiguratului, pensiona-rului sau al unui membru de familie, care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Art.110 În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedeşte, cu documente, că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, şi care poate fi după caz:
a) soţul supravieţuitor;
b) copilul;
c) părintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare altă persoană.
Art.111 (1) Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu înscrisuri doveditoare în acest sens sau cu declaraţie pe propria răspundere a solicitantului ajutorului de deces.
(2) Prin excepţie de la alin.(1), în cazul persoanelor prevăzute la art. 110 lit.f), dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face prin înscrisuri doveditoare în acest sens sau prin declaraţie pe propria răspundere autentificată.
Art.112 În înţelesul legii, cu privire la acordarea ajutorului de deces, membrii de familie pot fi:
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârsta de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
Art.113 Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces.
Art.114 În situaţia în care membrul de familie decedat era copilul inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis/vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Art.115 Ajutorul de deces se acordă pe baza următoarelor documente:
a) cerere de acordare a ajutorului de deces conform modelului prevăzut în anexa nr. 11 la prezentele norme;
b) certificat de deces (original şi copie);
c) act de identitate al solicitantului (original şi copie);
d) acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatarul (original şi copie);
e) dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original);
f) act medical emis/vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
g) adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
Art.116 (1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la plătitorii acestui drept de asigurări sociale, prevăzuţi la art.129 din lege.
(2) Ajutorul de deces se achită de un singur plătitor şi nu se poate deconta din bugetul asigurărilor sociale de stat decât la nivelul ajutorului de deces prevăzut la art.125 alin. (3) din lege.
Art.117 În cazul decesului persoanei în timpul concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, ajutorul de deces se plăteşte de către angajator dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu conform art.6 alin.(1) pct. I, II sau V din lege şi raportul de muncă a fost suspendat.
Art.118 În aplicarea prevederilor art.128 din lege, persoana interesată depune la casa teritorială/sectorială de pensii acte doveditoare care atestă încetarea sau, după caz, suspendarea activităţii angajatorului, eliberate de organele abilitate, conform legii.
Art.119 (1) În cazul în care sumele cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorate lunar bugetului de asigurări sociale de stat sunt mai mici decât sumele cu titlu de ajutor de deces, pe care, potrivit legii, angajatorii le achită direct asiguraţilor, plătitorii depun la casele teritoriale de pensii sau la casele de pensii sectoriale, după caz, cerere împreună cu documentaţia justificativă.
(2) Casele teritoriale de pensii sau casele de pensii sectoriale, după caz, pe raza cărora se află sediul plătitorului verifică documentaţia şi dispun plata sumelor datorate din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Art.120 După efectuarea plăţii ajutorului de deces, plătitorul are obligaţia de a înscrie pe verso certificatului de deces original, în baza căruia se solicită ajutorul de deces, menţiunea "ACHITAT", data, semnătura şi ştampila.
Art.121 În cazul în care plătitorul este casa teritorială de pensii, sumele încasate necuvenit cu titlu de ajutor de deces se recuperează, conform legii, pe baza deciziei emise de către aceasta, ce constituie titlu executoriu.
Art.122 În cazul persoanelor prevăzute la art.6 alin.(1) pct.IV şi alin.(2) din lege, ajutorul de deces se acordă numai în situaţia în care contribuţia de asigurări sociale datorată şi eventualele accesorii sunt achitate până la data decesului.
VI. Dispoziţii tranzitorii
Art.123 (1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori prevăzut la art.17 alin.(3) din lege, se înţelege perioada în care foştii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unităţi agricole potrivit prevederilor Legii nr. 4/1977 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale membrilor coopera-tivelor agricole de producţie, calculat conform metodologiei utilizate la aplicarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, republicată, cu modificările ulterioare.
(2) Timpul util la pensie realizat de către agricultori se calculează în ani şi se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor. Fracţiunile de an se neglijează.
(3) Timpul util la pensie, determinat potrivit prevederilor alin.(2), nu poate depăşi numărul anilor calenda-ristici în care asiguratul a prestat muncă în fosta unitate agricolă cooperatistă.
(4) Timpul util la pensie se determină pe baza datelor, elementelor şi informaţiilor conţinute în carnetul de pensii şi asigurări sociale şi/sau în actele doveditoare eliberate de primăria care deţine arhiva fostelor unităţi agricole cooperatiste, întocmite cu respectarea prevederilor legale referitoare la valabilitatea actelor doveditoare.
Art.124 În situaţia persoanelor asigurate conform Legii nr. 5/1977 privind pensiile şi alte drepturi de asi-gurări sociale ale ţăranilor cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, timpul util la pensie se determină pe baza carnetului de pensii şi asigurări sociale şi reprezintă numărul anilor calendaristici în care s-a achitat contribuţia minimă lunară de 40 lei.
Art.125 (1) Se asimilează stagiilor de cotizare în condiţii speciale perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care asiguraţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute în anexa nr. 2 la lege, pe durata programului normal de lucru din fiecare lună, numai în locurile de muncă avizate în condiţii speciale, din cadrul unităţilor prevăzute în anexa nr.3 la lege, activităţi încadrate, conform legislaţiei anterioare acestei date, în grupa I de muncă.
(2) Dovedirea acestor stagii de cotizare se face cu carnetul de muncă, completat conform preve-derilor Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, şi/sau cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de instituţia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverinţei este prezentat în anexa nr.12 la prezentele norme.
(3) Prevederile alin. (1) se aplică şi asiguraţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute în anexa nr. 2 la lege ;
b) activităţile s-au desfăşurat numai în locuri de muncă din cadrul unor unităţi care, în urma reorganizării, inclusiv prin preluarea parţială a patrimoniului, se regăsesc la una dintre unităţile prevăzute în anexa nr. 3 la lege;
c) anterior reorganizării, au încetat raporturile de muncă cu unitatea care a fost reorganizată.
(4) Dovedirea situaţiilor prevăzute la alin.(3) se face cu carnetul de muncă, completat conform pre-vederilor Decretului nr. 92/1976, şi cu adeverinţe eliberate, potrivit legii, de angajatorul la care a lucrat persoana respectivă sau, după caz, de instituţia care a preluat arhivele acestuia. Modelul adeverinţei este prevăzut în anexa nr.13 la prezentele norme.
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei nr. 572/24.07.2006, pentru aprobarea Normelor tehnice de aplicare a prevederilor Legii nr.226/2006 privind încadrarea unor locuri de muncă în condiţii speciale, până la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi recalcularea drepturilor de pensie, dacă îndeplinesc condiţiile de fond şi formă prevăzute în acesta.
Art.126 (1) In situaţia prezentării şi a altor acte de vechime în muncă prevăzute de lege, pentru perioa-dele menţionate la art. 16 lit.a) din lege, acestea vor cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente :
- denumirea angajatorului;
- datele de identificare a persoanei;
- perioada în care s-a lucrat, cu indicarea datei de începere şi de încetare a raportului de muncă;
- menţionarea temeiului legal în baza căruia a avut loc încadrarea;
- funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
- salariul tarifar de încadrare;
- denumirea sporurilor cu caracter permanent, procentul sau suma acordată;
- perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.
(2) Actele vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnă-tura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.
Art.127 Angajatorii sau orice alţi deţinători de arhive sunt direct răspunzători de legalitatea, exactitatea şi corectitudinea datelor, elementelor şi informaţiilor înscrise în adeverinţele pe care le întocmesc şi le eliberează în vederea stabilirii şi recalculării drepturilor de pensie.
Art.128 (1) Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc conform modelului prevăzut în anexa nr.14 la prezentele norme, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinători legali de arhive sunt obligaţi să elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitării, fără a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinător legal de arhivă se înţelege persoana juridică în a cărei păstrare se află docu-mente în baza cărora se poate întocmi şi elibera adeverinţa prevăzută la alin.(1).
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrării în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/ 2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestă activita-tea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anteri-oare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificării drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se atestă activitatea desfăşurată în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul prevăzut la alin.(1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalităţii de şanse nr. 590/15.09.2008, până la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacă îndeplinesc condiţiile de fond şi formă prevăzute de acesta .
(6) Pentru a putea fi valorificată, adeverinţa menţionată la alin.(1) se completează în mod obliga-toriu la toate rubricile prevăzute.
Art.129 (1) Sporurile cu caracter permanent care se valorifică la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie sunt cele prevăzute în anexa nr.15 la prezentele norme. Adeverinţa prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puţin următoarele elemente :
- denumirea angajatorului;
- datele de identificare a persoanei;
- perioada în care s-a desfăşurat activitatea, cu indicarea datei de începere şi de încetare a acesteia;
- funcţia, meseria sau specialitatea exercitată;
- denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
- perioada în care a primit sporul şi temeiul în baza căruia s-a acordat.
(2) Adeverinţele menţionate la alin.(1) vor avea număr şi dată de înregistrare, ştampila unităţii emitente, precum şi semnătura celui care angajează unitatea sau a persoanei delegate în acest sens de conducerea unităţii.
(3) În ceea ce priveşte sporul pentru munca prestată în timpul nopţii, adeverinţele doveditoare ale acestuia vor fi eliberate cu respectarea modelului prevăzut în anexa nr.16 la prezentele norme.
(4) Pentru persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, pentru perioadele lucrate anterior datei de 1 ianuarie 2011, veniturile brute/nete, dupa caz, realizate lunar, ce se utilizează la calculul punctajului lunar, cuprind drepturile salariale si cele asimilate acestora, incasate de beneficiari conform legislatiei in vigoare la data acordarii lor, respectiv:
a) retributia tarifara lunara/salariul de baza lunar/solda lunara/salariul de baza de incadrare lunar, inclusiv indexari, compensatii, indemnizatii de conducere/comanda, salarii/solde de merit si alte drepturi similare prevazute de legislatia in vigoare la acea data;
b) sporurile si indemnizatiile acordate in sume fixe sau sub forma de procent din retributia tarifara lunara/salariul de baza lunar/solda lunara/salariul de baza de incadrare lunar sau din salariul functiei de baza/salariul functiei indeplinite/solda de functie/solda functiei de baza, potrivit legislatiei in vigoare la acea data;
c) primele/premiile din cursul anului si cele anuale, acordate potrivit legislatiei in vigoare la acea data;
d) sumele reprezentand compensarea concediului de odihna neefectuat, potrivit legii;
e) sumele cuvenite ca reprezentanti in adunarile generale ale actionarilor, in consiliile de adminis-tratie, in comitetele de directie, in comisiile de cenzori sau in orice alte comisii, comitete sau organisme, acordate potrivit legislatiei in vigoare la acea data, indiferent de forma de organizare sau denumirea angajatorului ori a entitatii asimilate acestuia, dupa data de 1 ianuarie 2008;
f) venitul corespunzator functiei pe care a fost incadrat in tara personalul trimis in strainatate in misiune permanenta sau, dupa caz, pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, inclusiv pentru perioada efectuarii concediului de odihna/de misiuni in tara;
g) orice alte elemente salariale asimilate celor prevazute la lit. a)—d), acordate potrivit legislatiei in vigoare la acea data.
(5) Nu sunt considerate venituri de natura salariala sau asimilate salariilor şi nu se valori-fică la calculul punctajului lunar, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) din lege, urmatoarele sume:
a) diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare sau transfer;
b) participarea salariatilor la profit, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, aprobata cu modificari prin Legea nr. 769/ 2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) compensatiile lunare pentru chirie;
d) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi de protectie a muncii, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament;
e) sumele primite potrivit legii, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interesul serviciului;
f) indemnizatiile de instalare;
g) platile compensatorii si ajutoarele la trecerea in rezerva sau direct in retragere, respectiv la incetarea raporturilor de serviciu cu drept la pensie;
h) valoarea financiara a normelor de hrana;
i) contravaloarea transportului ocazionat de plecarea in concediul de odihna, precum si a transportului la si de la locul de munca;
j) alocatia de stat pentru copii;
k) alte drepturi care, potrivit legislatiei in vigoare la data acordarii, nu reprezentau drepturi de natura salariala sau asimilate salariilor.
Art.130 (1) Asiguraţii prevăzuţi la art. 168 alin. (2) din lege, care au contribuit cu 4% la Fondul pentru pensia suplimentară, vor prezenta adeverinţe emise conform prevederilor art.129 din prezentele norme..
(2) Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a cumulat două funcţii, la stabilirea punctajelor anuale se utilizează salariile brute sau nete, după caz, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare funcţiei de bază.
Art.131 (1) Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care o persoană a fost asigurată simultan atât în sistemul de asigurări sociale de stat, cât şi în alte sisteme de asigurări sociale, integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat, la stabilirea punctajului se utilizează salariile brute sau nete, după caz, inclusiv sporurile cu caracter permanent, în conformitate cu modul de înregistrare a acestora în carnetul de muncă.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin.(1), în situaţiile în care o persoană a fost asigurată simultan la sistemul de asigurări sociale pentru agricultori, sistemul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi la sistemul de asigurări sociale de stat, la stabilirea punctajului se cumulează veniturile asigurate din perioadele respective.
Art. 132 Pentru perioada 1 aprilie 2001 - 1 august 2007, punctajelor anuale aferente persoanelor care au avut calitatea de cadru militar în activitate, poliţist sau funcţionar public cu statut special
Art.133 (1) În cazul persoanelor care au urmat cursurile de zi ale unor instituţii de învăţământ superior, dovada absolvirii cursurilor de zi şi a duratei normale a studiilor, se face cu diploma însoţită de foaia matricolă sau adeverinţă din care să rezulte forma de învăţământ, durata normală şi perioada studiilor.
(2) În cazul persoanelor care au urmat cursurile de zi ale unor instituţii de învăţământ superior în străinătate, documentele doveditoare se prezintă traduse şi legalizate.
(3) În situaţia persoanelor care pot dovedi, în mod oficial, imposibilitatea obţinerii documentelor care atestă forma de învăţământ şi durata studiilor, valorificarea perioadelor respective se face în baza declaraţiei pe proprie răspundere.
(4) În cazul persoanelor înscrise la pensie anterior datei de 1 aprilie 2001, ale căror drepturi de pensie au fost recalculate în baza Legii nr.276/2004 pentru completarea art.169 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, prin valorificarea perioadei în care au urmat cursuri de zi ale unor instituţii de învăţământ superior, pentru dovedirea duratei normale a studiilor şi a formei de învăţământ rămân valabile declaraţiile date pe proprie răspundere.
Art.134 (1) In situaţia schimbării gradului de invaliditate după intrarea în vigoare a legii, pentru o pensie stabilită pe baza legislaţiei anterioare, pensia aferentă noului grad de invaliditate se stabileşte conform prevederilor legii, considerându-se îndeplinite condiţiile referitoare la stagiul de cotizare necesar, existente la data înscrierii la pensie.
(2) În situaţia prevăzută la alin.(1), stagiul potenţial se stabileşte conform prevederilor legii, iar eventualele stagii de cotizare, precum şi stagiile asimilate prevăzute la art.49 alin.(1) lit.a) din lege, realizate după pensionare şi neluate în calcul la ultima schimbare de grad, nu se valorifică.
Art.135 Transformarea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii în pensii pentru limită de vârstă se face la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, iar calculul drepturilor de pensie pentru limită de vârstă se face în condiţiile legii.
Art.136 (1) Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limită de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se utilizează stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale, în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veni-turilor adăugate conform legii şi se menţine procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determină cu respectarea condiţiilor şi modalităţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea aceste
(7) Drepturile recalculate potrivit alin.(1)–(6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Art.137 Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform legislaţiei anterioare şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.62 din lege, pot cere transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie anticipată, stabilită potrivit legii, noile drepturi acordându-se începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Art.138 (1) În situaţia beneficiarilor de pensie de invaliditate, pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, care anterior intrării în vigoare a legii, au îndeplinit condiţiile legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi care nu au solicitat trecerea la această categorie de pensie, trecerea se face din oficiu începând cu data de 1 ianuarie 2011, conform legislaţiei în vigoare la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică persoanelor pentru care îndeplinirea condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă era stabilită în funcţie de data cererii.
Art.139 (1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a legii se soluţionează cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.
(2) În situaţia cererilor înregistrate înainte de intrarea în vigoare a legii, prin care se solicită pensii de urmaş, stabilite din pensii în plată ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform legislaţiei anterioare şi se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Art.140 (1) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenelor prevăzute la art.104 alin.(3) lit.b)-d) din lege, prin care se solicită pensii de urmaş, ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(2) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenului prevăzut la art.104 alin.(3) lit.a) din lege, prin care se solicită pensii de invaliditate, încetarea plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, încetarea calităţii de asigurat având loc în luna decembrie 2010, drepturile de pensie se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(3) În situaţia cererilor prevăzute la alin.(1) şi (2), înregistrate cu depăşirea termenelor reglementate la art.104 alin.(3) din lege, drepturile de pensie de urmaş, sau, după caz, de invaliditate se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data înregistrării cererilor.
Art.141 În situaţia persoanelor care, anterior intrării în vigoare a legii, au avut îndeplinite condiţiile pentru a se asigura în sistemul public de pensii pe bază de declaraţie de asigurare dar nu au făcut-o, declaraţia individuală de asigurare prevăzută de lege se depune la casa teritorială de pensii, cu respectarea prevederilor în vigoare pe tot parcursul derulării asigurării obligatorii.
Art.142 Formularele de decizii utilizate în activitatea de acordare prestaţii vor fi aprobate prin ordin al preşedintelui CNPP.
VII. Dispoziţii finale
Art.143 (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale se recuperează, pe baza deciziei emise de casa teritorială/sectorială de pensii, ce constituie titlu executoriu, cu respectarea termenului general de prescripţie de 3 ani.
(2) Termenul general de prescripţie curge de la data constatării prejudiciului creat prin plăţi necuvenite, respectiv de la data emiterii deciziei prevăzută la alin. (1).
(3) Debitul reprezentând prejudiciul creat din plăţi necuvenite se constituie pentru luni întregi, începând cu luna în care s-a făcut constatarea.
(4) Debitele reprezentând prestaţii de asigurări sociale, mai mici de 10 lei, se stabilesc pe baza deciziei emise de casa teritorială/sectorială de pensii, nu se înregistrează în evidenţa debitorilor şi nu se mai urmăresc în vederea recuperării.
Art.144 Casele teritoriale/sectoriale de pensii calculează, reţin şi virează contribuţia de asigurări de sănătate, impozitul şi orice alte obligaţii către alte fonduri, stabilite de legislaţia în vigoare la data efectuării plăţii.
Art.145 În vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, între sistemul public de pensii şi sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu.
Art.146 (1) În situaţia persoanelor care solicită pensie de invaliditate şi care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii cât şi în sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia, stagiul potenţial se acordă de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.
(2) În situaţia persoanelor care la data pensionării de invaliditate sunt asigurate simultan în două sau mai multe sisteme de asigurări sociale, stagiul potenţial se acordă de către sistemul în care a realizat cel mai mare stagiu de cotizare.
(3) În situaţia pensionarilor de invaliditate gradul I, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă cu respectarea regulilor prevăzute la alin.(1) şi (2).
Art.147 Documentele utilizate în activitatea de expertiză şi revizuire medicală a capacităţii de muncă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.
Art. 148 Ministrul apărării naţionale, ministrul administraţiei şi internelor, precum şi directorul Serviciului Român de Informaţii pot emite ordine şi/sau instrucţiuni privind modalităţile tehnice de întocmire şi transmitere a documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.