joi, 23 iunie 2011
OFERTE .......DIN TRUPUL TARII....
Oferta UDMR pentru PDL: 7+2. Acceptăm varianta Guvernului dacă şi ei acceptă Ţinutul Secuiesc şi Regiunea Bihor-Sălaj-Satu Mare
Autor: IONUT DUMITRESCU
Ţinutul Secuiesc şi o regiune formată din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, alături de judeţele deja propuse de Guvern. Aceasta este varianta cu care UDMR se va duce la masa negocierilor cu PDL pe tema regionalizării. Vineri are loc Consiliul Unional, unde maghiarii vor lua decizia oficială, iar până sâmbătă o vor face publică. Deocamdată, PDL nu comentează varianta de compromis a maghiarilor.
Însă Traian Băsescu i-a îndemnat deja public să lase de la ei.
Dacă PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca regiune administrativă distinctă, dar şi crearea unui judeţ format din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, UDMR va spune “da” proiectului PDL de regionalizare, a declarat pentru „Puterea” liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente. „Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă a reorganizării administrative este cea a celor 16 regiuni propuse de noi. Însă, de dragul compromisului, UDMR va accepta varianta celor opt regiuni, dacă şi PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca un singur judeţ, respectiv Bihor, Sălaj şi Satu Mare, şi ele ca o singură entitate”, a spus liderul maghiar în exclusivitate pentru ziarul nostru.
Reamintim că, marţi, UDMR a plecat pe uşa din dos de la consultările cu preşedintele Băsescu, ei refuzând să facă declaraţii oficiale. Maghiarii conduşi de Kelemen Hunor şi-au manifestat înainte nemulţumirea faţă de intenţia PDL de reorganizare administrativă în opt regiuni, una dintre acestea fiind compusă din cele trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară care formează Ţinutul Secuiesc - Covasna, Harghita şi Mureş - la care erau adăugate şi judeţele Braşov, Sibiu şi Alba, unde populaţia majoritară este română. Motivul refuzului UDMR de a discuta varianta PDL a reîmpărţitii era faptul că maghiarii şi-ar fi pierdut ponderea de majoritari în Ţinutul Secuiesc. La consultările de la Cotroceni, Traian Băsescu le transmisese partidelor din arcul guvernamental să găsească o soluţie a compromisului, fără a le face el însuşi vreo propunere concretă.
PDL: No comment
Aflaţi în plin proces de negociere cu formaţiunea maghiară, liderii democrat-liberali refuză să comenteze deocamdată varianta de 7+2 pe care UDMR le-o va face. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a refuzat un răspuns. „Noi le-am făcut o propunere. Ei nu au acceptat-o. Am spus OK, hai să venim cu o alta. Deocamdată ei nu ne-au înaintat nici o altă propunere. Poate o acceptă pe cea făcută de noi, poate nu. Au spus că luni ne vor înainta oficial propunerea. Până atunci, eu nu vreau să fac declaraţii care ar antrena inutil discuţia”, a afirmat Ioan Oltean. Şi răspunsul preşedintei Camerei Deputaţilor a fost în aceeaşi notă. „Până la finalul negocierilor nu vreau să fac comentarii. Deocamdată acestea sunt declaraţii (propunerea UDMR ca Ţinutul Secuiesc să fie regiune administrativă distinctă, n.r.), iar interesul nostru este ca regionalizarea să se facă. Nu vreau ca prin declaraţii să creăm cumva tensiuni. Vă mulţumesc”, au fost cuvintele rostite de prim-vicepreşedinta PDL Roberta Anastase atunci când am întrebat-o noi dacă este o propunere pe care s-o accepte democrat-liberalii. Nici Gheorghe Flutur nu ne-a oferit mai multe amănunte. „Nu comentez până la sfârşitul negocierilor”, ne-a spus sec prim-vicele PDL.
Ce-i îndeamnă Băsescu
Sugestiile şefului statului către principalul partid de guvernare au fost clare: PDL trebuie să facă un compromis. Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis, sacrificând reorganizarea şi „subţierea” aparatului de stat. „Este o lege care trebuie să treacă prin Parlament, care are nevoie de jumătate plus unu din parlamentari. Or, în alianţă există UDMR. Trebuie să vedem, am avut discuţii multe cu dânşii, au şi propuneri aberante, au şi propuneri care pot fi discutate”, a mai precizat Traian Băsescu. De altfel, sugestia compromisului mai fusese făcută de preşedinte şi la consultările de la Cotroceni. În urma discuţiilor de la Palatul prezidenţial, el a afirmat public că „nu face parte dintre cei care se tem că maghiarii vor lua în spate Ţinutul Secuiesc şi vor fugi cu el în Ungaria”.
Altă variantă?
Udemeriştii declară că nu vor accepta în ruptul capului nici o variantă care ar diminua din ponderea pe care populaţia maghiară o are în Ţinutul Secuiesc. „Orice alipire, chiar şi a unui singur judeţ la cele trei judeţe ar produce modificarea ponderii populaţiei maghiare. Iar acest lucru este inacceptabil pentru Uniune. Vom avea Consiliul Unional vineri, iar până sâmbătă veţi avea poziţia noastră”, ne-a declarat senatorul Gyorgy Frunda. Declaraţiile de astăzi ale lui Traian Băsescu întăresc cumva poziţia UDMR. Preşedintele a afirmat că nu intenţionează în nici un fel fărâmiţarea comunităţilor maghiare. „Am văzut că în urma declaraţiilor de ieri (privind necesitatea comasării comunelor - n.r.) au apărut nişte speculaţii groaznice legate de «aaa, preşedintele vrea să comaseze comune de unguri cu comune de români». E o prostie, sunt un şef de stat care trebuie să respecte legislaţia internaţională. România a semnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, inclusiv acela de a nu le fărâmiţa comunităţile”, a explicat şeful statului.
Oferta lui Băsescu pentru UDMR:8 judeţe+Harghita şi Covasna
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar “niciodată unite”. Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Trebuie să găsim o formulă pentru ca actuala coaliţie să accepte reorganizarea. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni, a declarat T. Băsescu, potrivit Mediafax.
UDMR are timp de gândire până luni să dea un răspuns propunerii privind înfinţarea unui judeţ format din Harghita şi Covasna. Oferta a fost făcută liderilor UDMR la întâlnirea dintre membrii coaliţiei de la guvernare şi preşedintele Băsescu. Şeful statului a propus o hartă a României cu nouă judeţe din care unul să fie format din Harghita şi Covasna.
Markó Béla nu pare sa agreeze propunerea lui Basescu
Potrivit unor surse din interiorul UDMR, în momentul de faţă curentul în Uniune este mai degrabă de respingere a ofertei făcute la Cotroceni,mulţi dintre liderii formaţiunii punând presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieşirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje şi cuLaszlo Tokes consolidându-şi poziţia în Secuime cu ajutorul Budapestei, mulţi dintre udemerişti susţin că nu se poate face niciun compromis.
Ruperea Ţinutului Secuiesc, prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, ar avea în opinia lor efecte electorale dezastruoase, dând apă la moară şi mai mult radicalilor care şi-au construit platforma politică pe “abandonul” comunităţii maghiare de către UDMR. De asemenea, un răspuns favorabil ofertei prezidenţiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivala şi cu slăbirea forţei maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pe careUDMR, în varianta sa de regionalizarea, le vedea făcând parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Mai mult, temerile Uniunii sunt că odată bătută palma pe noua hartă a României va avea de pierdut şi prin anunţata comasare a comunelor, scrie “Gândul“.
Oferta făcută la Cotroceni a fost întoarsă pe toate feţele de liderii UDMR în şedinţe succesive, în cerc restrâns marţi seară şi în plen cu parlamentarii miercuri. La această ultimă întâlnire, adepţii ieşirii de la guvernare au fost mult mai vocali, tonul fiind susţinut de lideri precum Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely sauPeter Lakatos. Tensiunea este departe de a se tempera, mai ales că sâmbătă, la Târgu Mureş, are loc şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).
O reprezentare puternică în acest for au filialele din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, care au înţelegeri şi protocoale semnate pe plan local cu USL. De altfel, susţin surse din UDMR, dacă s-ar accepta varianta Cotroceniului, toate punţile de negociere cu USL ar fi tăiate.
În acest context, înainte de reuniunea CRU, liderii Uniunii sunt extrem de rezervaţi menţinându-şi linia declaraţiilor din ultima perioadă. “Noi nu acceptăm varianta 8 regiuni transformate în 8 judeţe. Căutam varianta de mijloc, care va fi varianta de mijloc în acest moment nu ştiu“, a declarat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu parlamentarii UDMR. El a marşat din nou pe varianta amânării luării unei decizii, invocând faptul că “marea majoritate” a organizaţiilor judeţene susţin organizarea unor referendumuri locale.
Autor: IONUT DUMITRESCU
Ţinutul Secuiesc şi o regiune formată din judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, alături de judeţele deja propuse de Guvern. Aceasta este varianta cu care UDMR se va duce la masa negocierilor cu PDL pe tema regionalizării. Vineri are loc Consiliul Unional, unde maghiarii vor lua decizia oficială, iar până sâmbătă o vor face publică. Deocamdată, PDL nu comentează varianta de compromis a maghiarilor.
Însă Traian Băsescu i-a îndemnat deja public să lase de la ei.
Dacă PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca regiune administrativă distinctă, dar şi crearea unui judeţ format din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, UDMR va spune “da” proiectului PDL de regionalizare, a declarat pentru „Puterea” liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente. „Din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă a reorganizării administrative este cea a celor 16 regiuni propuse de noi. Însă, de dragul compromisului, UDMR va accepta varianta celor opt regiuni, dacă şi PDL va accepta Ţinutul Secuiesc ca un singur judeţ, respectiv Bihor, Sălaj şi Satu Mare, şi ele ca o singură entitate”, a spus liderul maghiar în exclusivitate pentru ziarul nostru.
Reamintim că, marţi, UDMR a plecat pe uşa din dos de la consultările cu preşedintele Băsescu, ei refuzând să facă declaraţii oficiale. Maghiarii conduşi de Kelemen Hunor şi-au manifestat înainte nemulţumirea faţă de intenţia PDL de reorganizare administrativă în opt regiuni, una dintre acestea fiind compusă din cele trei judeţe cu populaţie majoritar maghiară care formează Ţinutul Secuiesc - Covasna, Harghita şi Mureş - la care erau adăugate şi judeţele Braşov, Sibiu şi Alba, unde populaţia majoritară este română. Motivul refuzului UDMR de a discuta varianta PDL a reîmpărţitii era faptul că maghiarii şi-ar fi pierdut ponderea de majoritari în Ţinutul Secuiesc. La consultările de la Cotroceni, Traian Băsescu le transmisese partidelor din arcul guvernamental să găsească o soluţie a compromisului, fără a le face el însuşi vreo propunere concretă.
PDL: No comment
Aflaţi în plin proces de negociere cu formaţiunea maghiară, liderii democrat-liberali refuză să comenteze deocamdată varianta de 7+2 pe care UDMR le-o va face. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a refuzat un răspuns. „Noi le-am făcut o propunere. Ei nu au acceptat-o. Am spus OK, hai să venim cu o alta. Deocamdată ei nu ne-au înaintat nici o altă propunere. Poate o acceptă pe cea făcută de noi, poate nu. Au spus că luni ne vor înainta oficial propunerea. Până atunci, eu nu vreau să fac declaraţii care ar antrena inutil discuţia”, a afirmat Ioan Oltean. Şi răspunsul preşedintei Camerei Deputaţilor a fost în aceeaşi notă. „Până la finalul negocierilor nu vreau să fac comentarii. Deocamdată acestea sunt declaraţii (propunerea UDMR ca Ţinutul Secuiesc să fie regiune administrativă distinctă, n.r.), iar interesul nostru este ca regionalizarea să se facă. Nu vreau ca prin declaraţii să creăm cumva tensiuni. Vă mulţumesc”, au fost cuvintele rostite de prim-vicepreşedinta PDL Roberta Anastase atunci când am întrebat-o noi dacă este o propunere pe care s-o accepte democrat-liberalii. Nici Gheorghe Flutur nu ne-a oferit mai multe amănunte. „Nu comentez până la sfârşitul negocierilor”, ne-a spus sec prim-vicele PDL.
Ce-i îndeamnă Băsescu
Sugestiile şefului statului către principalul partid de guvernare au fost clare: PDL trebuie să facă un compromis. Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că ar fi un mare rateu dacă PDL nu ar accepta un compromis, sacrificând reorganizarea şi „subţierea” aparatului de stat. „Este o lege care trebuie să treacă prin Parlament, care are nevoie de jumătate plus unu din parlamentari. Or, în alianţă există UDMR. Trebuie să vedem, am avut discuţii multe cu dânşii, au şi propuneri aberante, au şi propuneri care pot fi discutate”, a mai precizat Traian Băsescu. De altfel, sugestia compromisului mai fusese făcută de preşedinte şi la consultările de la Cotroceni. În urma discuţiilor de la Palatul prezidenţial, el a afirmat public că „nu face parte dintre cei care se tem că maghiarii vor lua în spate Ţinutul Secuiesc şi vor fugi cu el în Ungaria”.
Altă variantă?
Udemeriştii declară că nu vor accepta în ruptul capului nici o variantă care ar diminua din ponderea pe care populaţia maghiară o are în Ţinutul Secuiesc. „Orice alipire, chiar şi a unui singur judeţ la cele trei judeţe ar produce modificarea ponderii populaţiei maghiare. Iar acest lucru este inacceptabil pentru Uniune. Vom avea Consiliul Unional vineri, iar până sâmbătă veţi avea poziţia noastră”, ne-a declarat senatorul Gyorgy Frunda. Declaraţiile de astăzi ale lui Traian Băsescu întăresc cumva poziţia UDMR. Preşedintele a afirmat că nu intenţionează în nici un fel fărâmiţarea comunităţilor maghiare. „Am văzut că în urma declaraţiilor de ieri (privind necesitatea comasării comunelor - n.r.) au apărut nişte speculaţii groaznice legate de «aaa, preşedintele vrea să comaseze comune de unguri cu comune de români». E o prostie, sunt un şef de stat care trebuie să respecte legislaţia internaţională. România a semnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, inclusiv acela de a nu le fărâmiţa comunităţile”, a explicat şeful statului.
Oferta lui Băsescu pentru UDMR:8 judeţe+Harghita şi Covasna
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că le-a spus reprezentanţilor UDMR, la Cotroceni, că maximul pe care îl poate oferi este o formulă de opt judeţe plus Harghita şi Covasna, separat, care să rămână aşa cum sunt acum, dar “niciodată unite”. Varianta de 8 judeţe plus Ţinutul Covasna-Harghita este o minciună. Acest ţinut nu există. Trebuie să găsim o formulă pentru ca actuala coaliţie să accepte reorganizarea. Ceea ce se poate întâmpla maximal este ca cele două judeţe Harghita şi Covasna să rămână aşa cum sunt. Acestea vor rămâne dependente de finanţarea de la Guvern, spre deosebire de celelalte regiuni, a declarat T. Băsescu, potrivit Mediafax.
UDMR are timp de gândire până luni să dea un răspuns propunerii privind înfinţarea unui judeţ format din Harghita şi Covasna. Oferta a fost făcută liderilor UDMR la întâlnirea dintre membrii coaliţiei de la guvernare şi preşedintele Băsescu. Şeful statului a propus o hartă a României cu nouă judeţe din care unul să fie format din Harghita şi Covasna.
Markó Béla nu pare sa agreeze propunerea lui Basescu
Potrivit unor surse din interiorul UDMR, în momentul de faţă curentul în Uniune este mai degrabă de respingere a ofertei făcute la Cotroceni,mulţi dintre liderii formaţiunii punând presiune pe Kelemen Hunor pentru a alege varianta ieşirii de la guvernare. Cu un scor de sub 5% în sondaje şi cuLaszlo Tokes consolidându-şi poziţia în Secuime cu ajutorul Budapestei, mulţi dintre udemerişti susţin că nu se poate face niciun compromis.
Ruperea Ţinutului Secuiesc, prin decuplarea Mureşului de Harghita şi Covasna, ar avea în opinia lor efecte electorale dezastruoase, dând apă la moară şi mai mult radicalilor care şi-au construit platforma politică pe “abandonul” comunităţii maghiare de către UDMR. De asemenea, un răspuns favorabil ofertei prezidenţiale pentru reorganizare în variantă minimală ar echivala şi cu slăbirea forţei maghiarilor în Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, pe careUDMR, în varianta sa de regionalizarea, le vedea făcând parte din aceeaşi regiune de dezvoltare. Mai mult, temerile Uniunii sunt că odată bătută palma pe noua hartă a României va avea de pierdut şi prin anunţata comasare a comunelor, scrie “Gândul“.
Oferta făcută la Cotroceni a fost întoarsă pe toate feţele de liderii UDMR în şedinţe succesive, în cerc restrâns marţi seară şi în plen cu parlamentarii miercuri. La această ultimă întâlnire, adepţii ieşirii de la guvernare au fost mult mai vocali, tonul fiind susţinut de lideri precum Gyorgy Frunda, Laszlo Borbely sauPeter Lakatos. Tensiunea este departe de a se tempera, mai ales că sâmbătă, la Târgu Mureş, are loc şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU).
O reprezentare puternică în acest for au filialele din Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, care au înţelegeri şi protocoale semnate pe plan local cu USL. De altfel, susţin surse din UDMR, dacă s-ar accepta varianta Cotroceniului, toate punţile de negociere cu USL ar fi tăiate.
În acest context, înainte de reuniunea CRU, liderii Uniunii sunt extrem de rezervaţi menţinându-şi linia declaraţiilor din ultima perioadă. “Noi nu acceptăm varianta 8 regiuni transformate în 8 judeţe. Căutam varianta de mijloc, care va fi varianta de mijloc în acest moment nu ştiu“, a declarat Kelemen Hunor, după întâlnirea cu parlamentarii UDMR. El a marşat din nou pe varianta amânării luării unei decizii, invocând faptul că “marea majoritate” a organizaţiilor judeţene susţin organizarea unor referendumuri locale.