vineri, 28 octombrie 2011

DECORATII FARA NUMAR .....

Băsescu a decorat unelte de-ale reevaluatului Oprea

Preşedintele României, Traian Băsescu, a revărsat din nou o ploaie de decoraţii peste diverşi. Decoraţii plătite din bugetul şi aşa sărăcit de incomptenţa guvernării al cărei stăpân este Băsescu T. Printre decoraţi, câţiva cu merite, dar mulţi clienţi sau aflători în treabă din solda „Generalului Izmană”. Şi o surpriză. Mare !
Şeful statului român a aruncat cu zdrăngănele mai ales în uneltele lui Gabi Oprea, ex-şef „al mafiei personale a lui Adrian Năstase”.
Unelte prin care generalul ex-specialist în numărat cracii de izmene soldăţeşti a pus la cale după caz, fie hăcuirea pensiilor militare, fie prostirea în faţă a celor care s-au trezit cu bani mai puţini şi cărora li se spunea că au mai mulţi bani. Printre ei, şi un responsabil de la „fuga” lui Hayssam Omar.
Multele kilograme de decoraţii conferite de Băsescu T. au redus până aproape de dispariţie sensul de distincţie reprezentat de acestea, aducându-le la stadiul de zdrăngănele. Afirmaţiile anterioare sunt rezumatul opiniilor exprimate de unul dintre extrem de rarii experţi români în materie de decoraţii, Floricel Marinescu.
Deloc întâmplător având în vedere simpatiile neţărmurite, lista noilor decoraţi de Băsescu (la propunerea reevaluatului Oprea) este deschisă de şeful serviciului secret al MApN. Astfel, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, i-a fost conferită generalului-locotenent Savu Gheorghe.
Dacă anul trecut, în afara lui Savu, cuplul Băsescu-Oprea îl avansa în grad şi pe celălalt locţiitor la comanda serviciului militar secret, Marian Harpău, acum acestuia i-au fost recunoscute din nou meritele. Astfel, lui Harpău i-a fost conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
Printre cei decoraţi îl distingem şi fostul şef al serviciului militar secret, generalul Gheorghe Rotaru, prezentat de oficiosul portocaliu EVZ drept analist militar.
Poate cea mai interesantă decorare este cea a unuia dintre adjuncţii directorului general al serviciului secret al MApN: generalul-maior Ilie Botoş. Fostul procuror general al României a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
Însă ! Nu este prima decorare a lui Botoş. Cu mai puţin de un an în urmă, Botoş era iar Cavaler. Acleaşi cuplu Băsescu-Oprea îl cadorisea pe Botoş cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemne pentru militari.
Iar ca tabloul fugii lui Hayssam să fie complet, să amintim că în 2007, Băsescu l-a înaintat pe Botoş la gradul de general de brigadă cu două stele.
Botoş, adică fostul procuror general al României în mandatul căruia singurul terorist din România, Hayssam Omar, a fugit fără a mai fi prins pentru a fi deferit justiţiei române.
În 2006, Ilie Botoş şi-a dat demisia din funcţia de procuror general în contextul scandalului provocat de fuga lui Hayssam Omar.
În mandatul de procuror general al României a fost declanşată celebra acţiune contra MISA.
Hazoasă de-a dreptul este cea de-a doua poziţie din Lista cu Zdrăngănele Oprea-Băsescu: generăleasa Maria Lupu, contabila şefă a MApN. Doamna cu alură de Lina Ciobanu şi de Suzana Gâdea care îi anunţa pe pensionarii militari cărora li se tăiaseră pensiile că banii mai puţini sunt de fapt mai mulţi.
Şi mai interesant ! Străjerului vorbelor din MApN, Tiberiu Frăţilă, i-a fost răsplătită munca de a se iţi cu telefonul la televiziunile care criticau tăierile de pensii militare, afirmând la fel ca Maria Lupu, că cee ce –a luat de fapt s-a dat.
Spre doesebire de cei decoraţi, ducătorul de vorbe al ministrului Gabi-Progres (partidul lui cică ar fi progresist) a fost ridicat în grad. A fost avansat de la gradul de comandor la cel de contraamiral. Ziua de Constanţa scrie că Frăţilă a fost coleg cu fruntaşul uneperist Pandele din Voluntari. Adică un fruntaş din partidul ministrului-izmană.
Printre cei 150 de deocraţi se află şi alţi şefi din MApN dar şi câţiva militari simpli care trudesc să ţină în spate unelte, instrumente, atelaje, ultilaje.
Anul trecut, era avansat în grad Aurel Popa, consilierul ministrului Gabi. Acum a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.
De toată isprava este însă decorarea fruntaşului PDL şi fost şef la şcolii de cadre a MApN - Colegiul de Apărare - Mihail Ozunu. Actual secretar de stat PDL în MApN, Ozunu - care a candidat la un post de parlamentar în 2008 din partea pedeliştilor - a fost făcut de Traian Băsescu, la propunerea lui Gabi Oprea, nici mai mult nici mai puţin decât Cavaler al Ordinului Naţional Serviciul Credincios cu însemn pentru civili.
Acelaşi Ozunu-PDL primea de la şefii săi politico-militari, cu mai puţin de un an în urmă cea mai importantă distincţie a acestui stat: Ordinul Naţional „Steaua României".
Din toptanul decorărilor nu putea lipsi un alt secretar de stat politic, Viorel Oancea. Dacă anul trecut primea doar Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, acum Oprea şi Băsescu şi-au reparat greşeala: au tras în el cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Ofiţer.
Preşedintele României a bătut anterior toate recordurile: şi-a decorat purtătorul de cuvânt, fotograful, cameramanul, şi-a avansat pilotul de elicopter şi aghiotantul cel vechi, sunetistul. Şi ... chiar medicul personal ! Nu în ultimul rând Băsescu şi-a decorat finul de botez care e medic. Chiar şi pe Tismăneanu l-a decorat !
În această nouă repriză, Cotrocenii lui Băsescu au decorat doar 150 de persoane.
Antena 3 descoperea recent că Traian Băsescu se pregăteşte să mai acorde vreo 35.000 de medalii pâna la finalul mandatului, pentru care era prevăzut un buget de 2.000.000 de euro.
Conform datelor cotidianul.ro obţinute din interiorul Administraţiei Prezidenţiale, numai în ultima lună a anului trecut, Traian Băsescu a acordat nu mai puţin de 10.000 de decoraţii militare şi câteva civile, majoritatea secrete. Da, lista decoraţilor, militari dar mai ales civili a fost clasificată ca fiind secret de stat de Administraţia Prezdenţială. Astfel, România a devenit campioană europeană la decoraţii secrete. În mai multe rânduri cotidianul.ro a solicitat în scris, oficial, Administraţiei Prezidenţiale - Departamentului Comunicării Publice şi Cancelariei Ordinelor şi Medaliilor - să comunice câte decoraţii a conferit Domnul Preşedinte al României Traian Băsescu Răspunsul nu a sosit.
Fostul cancelar al Ordinelor şi Medialiilor de la Palatul Cotroceni, istoricul Floricel Marinescu, spulbera - cu alte prilejuri asemănătoare - gestul garantului constituţional al statului român şi dezvăluia că împotrivirea sa faţă de manierele decoraţionsite ale lui Traian Băsescu au determinat îndepărtarea sa din funcţie.
Floricel Marinescu arăta de ce este cel puţin respingătoare febra decoraţionistă a lui Băsescu: „Mie mi se pare o aberaţie să fie acordate decoraţii oricui şi oricum. Am şi un motiv: ordinele şi medaliile sunt pentru fapte şi acte deosebite, nu pentru că cineva doar a stat într-o funcţie sau într-o instituţie un număr de ani. Se pierde noţiunea de distincţie. Baza gândirii noului sistem de decoraţii al României, după renunţarea la cel comunist, a fost după anii '90 ca acestea să fie acordate numai şi numai pentru merite deosebite. Am respins numeroase propuneri de decorare venite din partea unor instituţii militare. Când încă mai lucram la Cotroceni, întocmeam pentru Băsescu memorandumuri de respingere pe noianul de solicitări de decorare venite din partea insitituţiilor militare. Mai ales când solicitările de decorare se referau numai şi numai la momentul împlinirii unui număr de ani de la înfiinţarea unei instituţii. Împlinirea unei vârste nu este un motiv de decorare. Este o bătaie de joc dacă, atunci când împlinim o anumită vârstă, să fie nevoie să avem o zdrăngănică în piept doar aşa ca să ne aflăm în treabă. Decoraţii trebuie să primească pe baza unui principiu de absolut bun-simţ şi bună creştere, adică "Ăi mai Ăi", cum se spune în popor. Spiritul în care se fac aceste decorări a ajuns să nu mai fie respectat, a ajuns să fie luat în derâdere de cel care are prerogativele de a conferi decoraţii".