duminică, 20 martie 2011

ARTICOLE REFERITOARE LA RECALCULAREA PENSIILOR

Articolele referitoare la recalcularea pensiilor
Art.136 (1) Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.
(2) Pensia pentru limită de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adău-garea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie.
(3) La recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se utilizează stagiul complet de cotizare avut în vedere la stabilirea pensiei.
(4) La recalcularea pensiilor anticipate şi anticipate parţiale, în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii şi se menţine procentul de diminuare, în cazul pensiei anticipate parţiale.
(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condiţiile alin.(1), stabilite potrivit legislaţiei anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează punctajul mediu anual aferent stagiului/veniturilor adăugate conform legii, iar punctajul aferent stagiului potenţial se determină cu respectarea condiţiilor şi modalităţii de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.
(6) Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.
(7) Drepturile recalculate potrivit alin.(1)–(6) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Art.137 Persoanele care beneficiază de pensie anticipată parţială stabilită conform legislaţiei anterioare şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 62 din lege, pot cere transformarea pensiei anticipate parţiale în pen-sie anticipată, stabilită potrivit legii, noile drepturi acordându-se începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Art.138 (1) În situaţia beneficiarilor de pensie de invaliditate, pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, care anterior intrării în vigoare a legii, au îndeplinit condiţiile legale pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi care nu au solicitat trecerea la această categorie de pensie, trecerea se face din oficiu începând cu data de 1 ianuarie 2011, conform legislaţiei în vigoare la data îndeplinirii condiţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică persoanelor pentru care îndeplinirea condi-ţiilor de acordare a pensiei pentru limită de vârstă era stabilită în funcţie de data cererii.
Art.139 (1) Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a legii se soluţionează cu respectarea prevederilor legale în vigoare la data des-chiderii drepturilor de pensie.
(2) În situaţia cererilor înregistrate înainte de intrarea în vigoare a legii, prin care se solicită pensii de urmaş, stabilite din pensii în plată ai căror titulari au dece-dat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform legislaţiei anterioare şi se plătesc începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Art.140 (1) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea termenelor prevăzute la art.104 alin.(3) lit.b)-d) din lege, prin care se solicită pensii de urmaş, ai căror titulari au decedat în luna decembrie 2010, drepturile de pensie de urmaş se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(2) În situaţia cererilor înregistrate în luna ianuarie 2011, cu respectarea terme-nului prevăzut la art.104 alin.(3) lit.a) din lege, prin care se solicită pensii de invaliditate, încetarea plăţii indemni-zaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, încetarea calităţii de asigurat având loc în luna decem-brie 2010, drepturile de pensie se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
(3) În situaţia cererilor prevăzute la alin.(1) şi (2), înregistrate cu depăşirea termenelor reglementate la art.104 alin.(3) din lege, drepturile de pensie de urmaş, sau, după caz, de invaliditate se stabilesc conform noii legislaţii, începând cu data înregistrării cererilor.


Recalcularea aceasta se face in baza articolelor 99 si 107, corelat cu art 2 din Legea 119/2010, care stabileste ca pensiile anticipate si pensiile anticipate partial, in plata la data incheierii procesului de recalculare, sunt considerate pensii pentru limita de varsta.
Inca de atunci spuneam ca pensionarii militari, in plata la data 01 01 2011, pot sa-si recalculeze pensia pentru ce au lucrat ulterior pensionarii fara sa mai astepte implinirea varstei de 55 ani sau cea din Anexa 6 a Legii 263/2010.
De ce?
Pentru ca prin lege sunt considerati pensionari pt limita de varsta, preve-dere care ii ajuta foarte mult pe disponibilizati.
Nu acelasi lucru pot face militarii pensionati anticipat dupa 01 01 2011. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei din Anexa 6, redusa cu anii din art 55 lit b) din Legea 263, daca au lucrat in conditii deosebite sau alte conditii.

ATENTIE.
Proiectul de hotarare, in articolul 136 alin (3), pe care-l vedeti in postare, aduce o noutate in care spune ca la recalcularea pensiilor stabilite in baza legislatiei anterioare L 263 se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.
Daca nu se modifica acest articol, pana la adoptare, inseamna ca si pentru stagiile ulterioare calculul punctajului general se face prin impartirea la 20.









Pentru activitatea desfasurata dupa pensionare se poate cere recalcularea pensiei?
Raspunsul la intrebari este dat de articolele 99 si 107 din noua lege.

MOD DE CALCUL

Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
Cand se recalculeaza

Art. 107. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Cateva precizari:

-Pot beneficia de cresterea punctajului lunar cu 0,5% pentru stagiile de cotizare realizate dupa implinirea varstei standard de pensionare prevazute in aexele 5 si 6, doar pensionarii care indeplinecsc conditia realizarii stagiului minim de cotizare, inainte de pensionare...pentru civili si a stagiului minim de cotizare in specialitate...pentru militari.
-Pensionarii care au realizat stagiul complet de cotizare si au lucrat in conditii deosebite beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr 1 din art.55 lit.a) iar cei care au lucrat in alte conditii sau in conditii speciale beneficiaza de reducerile de varsta prevazute in tabelul nr.2 al art. 55 lit. b)
-Pentru perioada lucrata dupa pensionare pana la implinirea varstei standard se acorda punctajul obisnuit ... prin impartirea salariului brut la salariul mediu/brut pe economie.
-Pentru perioada lucrata dupa implinirea varstei standard de pensionare punctajul realizat conform alineatului precedent se majoreaza cu 0,5%. Majorarea de 0,5% nu se acorda pentru perioadele in care se cumuleaza pensia cu venituri de natura salariala.
-Recalcularea pensiei se poate cere oricand pentru valorificarea stagiilor de cotizare neluate in calcul la stabilirea ei.
ATENTIE!
Numai pensionarii care au decizie de pensie anticipata, emisa pana la 31 12 2010, sunt declarati pensionari pentru limita de varsta. Ei pot cere recalcu-larea pentru stagiile realizate dupa pensionare chiar inainte de a implini varsta standard de pensionare.
Nu acelasi lucru pot face pensionarii anticipati cu decizii dupa 01 01 2011, in baza Legii 263. Ei trebuie sa astepte implinirea varstei standard de pension-nare pentru recalcularea pensiei cu stagiile realizate dupa pensionare, asa cum este precizat in art 107 din L 263.









































FORMULA DE RECALCULARE CONFORM LEGII 119
PL = punctaj lunar (calculat prin impartirea venitului din fiecare luna la
salariul mediu brut sau net ( 01 07 1971-01 01 1991) din luna respectiva - 5 zecimale , fara rotunjiri)

MPS = majorarea pentru contributia la pensia suplimentara . PL x procentul din
luna respectiva

MCM = majorarea pentru conditii de munca . PL x procentul de majorare din luna
respectiva (25 sau 50%)

PLC = punctaj lunar corectat . PL + MPS + MCM

PA = punctaj anual . (Suma de PLC pentru anul respectiv) / 12 . Tot la 12 se
imparte si primul an de scoala (4 luni - si veti avea 0,33333 puncte) , cit si
ultimul an de activitate (lunile lucrate) .

PAM = punctaj anual mediu . (Suma de PA) / 20

PAMT = punctaj mediu anual total majorat pentru Ord.MM: cu 10%, 15% sau 20%

In final … PAMT x 732,8 = pensia bruta .


procentele de majorare corespunzătoare pensiei suplimentare sunt valabile
până la 01.04.2001, astfel:
- 16% 01.011967 - 01.01.1973
- 13% 01.01.1973 - 01.01.1978
- 14% 01.01.1978 - 01.07.1986
- 21% 01.07.1986 - 01.11.1990
- 15% 01.11.1990 -01.04.1991
- 14% 01.04.1991 -01.04,1992
- 13% 01.04.1992 - 01.01. 1999
-17% 01.01.1999 - 01.04.2001

( L 19/2000 ; OM 101/2010 art 10(1)

În ultima decizie de recalculare cf. L90/2007, sunt trecute exact perioadele şi procentele., la punctul”E” - VECHIME ÎN SERVICIU
Ex.Timp lucrat în condiţii de muncă speciale( spor 50%): 01.03.1993-

NOTA
Nu uitati sa calculati puctajul anual si pentru vechimea in serviciu recunoscuta pentru grupele de munca.Potrivit Legii 119 si aceea reprezinta stagiu de cotizare.
Iata dispozitiile din Legea 119:
Art. 5
(4) In cazul pensiilor prevazute la alin. (1), pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si pentru care nu pot fi dovedite venituri de natura salariala, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul mediu brut pe economie din perioadele respective.
Art. 9
Constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii:
a) vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor pana la data de 1 aprilie 2001;
b) vechimea in serviciu recunoscuta pentru stabilirea pensiilor, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 lit. a) si b), pana la intrarea in vigoare a prezentei legi.
Art. 10
Constituie stagiu de cotizare si perioada suplimentara la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu acordata in baza legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate in grupa I si a II-a de munca, respectiv in conditii deosebite, conditii speciale si alte conditii, in cazul beneficiarilor pensiilor prevazute la art. 1 lit. a) si b).