duminică, 23 octombrie 2011

În aceasta luna, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de minuni, din Tesalonic.

Pe cine sarbatorim de Sfintul Dumitru:

CALTOSU DUMITRU
DEACONU DUMITRU
DRAGOMIRESCU DUMITRU
GHERGHINA DUMITRU
GURBAN DUMITRU
MANICA DUMITRU
SERBAN DUMITRU
TEODORESCU DUMITRU
TEPUS DUMITRU

Sper ca sarbatoarea Sfantului Dumitru sa fie semnalul unui nou inceput, sa aveti parte de un drum presarat cu bucurii, impliniri, sanatate, fericire si succes!
Sfantul Dumitru sa-ti dea sanatate si putere sa lupti pentru idealurile tale. Sa ai parte numai de clipe minunate, de bucurii si fericire alaturi de familie si cei dragi.
La multi ani tuturor celor ce poarta derivate din acest nume sfânt!

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna.
Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Exista credinta ca in aceasta zi, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.

Sfintii, acei oameni ai lui Dumnezeu, acei oameni care au trait dupa poruncile lui Dumnezeu ca sa ne fie niste exemple de traire vie a credintei, au fost, sunt si vor fi pana la a doua venire a Domnului! Indemnul lui Dumnezeu pentru toti oamenii pamantului este clar:"Fiti sfinti caci Eu sunt sfant"!
Acest lucru trebuie sa ne puna pe toti pe ganduri si sa ne faca constienti ca de viata noastra pamanteana depinde daca vom fi gasiti placuti lui Dumnezeu pentru a putea primi darul mantuirii , deci a vietii cele vesnice!
A sarbatori un sfant,ar trebui sa insemne a te stradui sa traiesti ca el, atata tot!
Din pacate, aceasta sarbatoare a sfintilor, a zilei numelui, de o buna bucata de vreme se reduce doar a mai face un chef mioritic, care nu de putine ori se lasa cu violente, scandaluri, inca un prilej de pacatuire si, nicidecum cu un moment de bucurie, piosenie si aducere aminte a vietii acelui sfant, cum ar fi normal ! ...oricum, La multi ani tuturor "miticilor", si multe binecuvantari.