vineri, 28 ianuarie 2011

A FOST ADOPTATA NOUA ORDONANTA PENTRU PENSII MILITARE

A fost adoptată noua ordonanţă pentru pensiile militare-vezi aici cum vor fi revizuite
Pensiile militare recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie vor fi revizuite până la data de 31 decembrie 2011, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate vineri de Guvern, a declarat prim-ministrul Emil Boc.
Metodologia de recalculare a pensiilor militare stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.
Potrivit lui Boc, la ora actuala există trei situaţii cu privire la pensiile militare: cei cărora le-au fost recalculate pensiile în baza veniturilor individuale, cei cărora le-au fost recalculae în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mari decat în decembrie 2010 şi cei cărora le-au fost recalculate în baza salariului mediu brut pe economie, dar primesc sume mai mici decât în decembrie.
•Prima situaţie:Pensiile recalculate în baza veniturilor individuale. Indiferent că au primit pensie mai mare sau mai mică decât în decembrie, se menţine nivelul stabilit în urma recalcularii. În această situaţie nu se mai revizuieşte pensia.
•A doua situaţie: Pensiile recalculate în baza salariului mediu brut pe economie şi ale căror cuantumuri sunt mai mari decât cele din decembrie 2010. În acest caz, se menţin în plată cuantumurile rezultate în urma recalculării, până la data emiterii deciziei de revizuire.
•A treia situaţie: Pensiile recalculate în baza salariului mediu brut pe economie şi ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele din decembrie 2010. În acest caz, se menţin în plată în cuantumurile avute în luna decembrie 2010, începând cu luna februarie 2011, până la data emiterii deciziei de revizuire.
Sumele de plată se vor achita începând cu 2012 şi anii următori, iar sumele de recuperat vor fi reţinute din drepturile de pensie.
În ultimele două situaţii pot fi şi persoanele cărora le-au fost recalculate pensiile în baza salariului mediu brut pe economie, dar şi a unor venituri individuale.