joi, 20 ianuarie 2011

MEDIERE NATO

Un deputat propune medierea NATO in scandalul pensiilor militarilor


Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu ii cere Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, sa intervina in solutionarea starii conflictuale ce tinde sa devina "exploziva", aparuta in urma deciziei de recalculare a pensiilor militarilor, informeaza Realitatea TV. Surupaceanu apreciaza ca situatia actuala perturba buna functionare a institutiilor de aparare a Romaniei.
Reprezentantul PSD sustine ca recenta masura de recalculare a pensiilor militarilor, hotarare unica intr-un stat membru al NATO, este "nedemocratica si neconstitutionala" si aduce grave atingeri statutului de cadru militar in activitate, in rezerva sau in retragere, fapt ce produce numeroase tensiuni in Armata Romana si genereaza o stare generala de nemultumire in societatea romaneasca, potrivit Realitatea TV.
"Intrucat situatia creata prin publicarea acestor doua hotarari intretine o stare conflictuala intre Armata Romana si reprezentantii Executivului de la Bucuresti, va solicitam atentia in directia rezolvarii acestei probleme ce poate afecta capacitatea de reactie a militarilor aflati in teatrele de operatiune NATO, facand apel la necesitatea unei interventii din partea dumneavoastra atat pentru salvarea onoarei militarilor romani cat si pentru revenirea la un climat tonic si eficient in interiorul Armatei Romane", afirma Surupaceanu in scrisoarea postata pe blogul sau.
Deputatul atrage atentia ca "disensiunile existente" trebuie solutionate rapid, "Ministerul Apararii fiind dator sa ofere solutii viabile pentru anularea masurilor abuzive, a caror aplicare s-a facut in detrimentul bunei functionari a Armatei Romane, confruntata pentru prima data in istoria ei cu subminarea statutului membrilor sai".
"Apreciind ca starea conflictuala existenta trebuie gestionata corect si finalizata atat prin explicatii publice din partea Ministerului Apararii Nationale privind oportunitatea publicarii H.G.13/2011, cat si prin suspendarea H.G. 735/2010, hotarare prin care au fost reduse veniturile pensionarilor militari chiar cu pana la 70%, umilind astfel o categorie sociala care si-a respectat intru totul angajamentele fata de stat si fata de aliatii din NATO, contam pe interventia dumneavoastra in favoarea solutionarii neintarziate a acestui conflict ce tinde sa devina exploziv, cu urmari dintre cele mai imprevizibile, chiar in interiorul unui stat-membru al NATO", incheie deputatul PSD.