luni, 10 ianuarie 2011

MILITARII CASTIGA PRIMA LUPTA

Militarii disponibilizaţi câştigă prima luptă în războiul cu Executivul. Pensionarii militari vor daune morale de
600.000 de lei de la Boc şi Şeitan

Autor: LAURENTIU MUSOIU • Categoria: Eveniment • Publicat la: 2011-01-09 20:17:18

Foştii angajaţi din armată vor daune morale de câte 300.000 de lei de la premierul Emil Boc şi de la fostul ministru al muncii, Mihail Şeitan, pentru promovarea legii privind recalcularea pensiilor angajaţilor din Ministerul Apărării şi din cel al Internelor. De la Guvern, reprezentanţii militarilor vor despăgubiri de doar un ban. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate strânge semnături pentru desfiinţarea Curţii Constituţionale.
După ce au obţinut suspendarea Hotărârii Guvernului nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor foştilor angajaţi din armată, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special din Administraţia Penitenciarelor, conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate - în Rezervă şi în Retragere (SCMD) va solicita, în instanţă, daune morale premierului Emil Boc şi fostului ministru al muncii, Mihail Şeitan. Reprezentanţii militarilor solicită de la Boc şi de la Şeitan câte 300.000 de lei, ce ar urma să fie plătiţi din averea politicienilor. “Am obţinut suspendarea HG nr. 735. Este o decizie irevocabilă. Guvernul mai are dreptul la un recurs pentru anularea legii. Probabil că în martie sau în aprilie vom obţine şi anularea. Avem mai multe procese pe care le vom duce la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului). Îi dăm în judecată pe Boc şi pe Şeitan. Aceştia ne-au minţit. Ne-au invitat la discuţii, dar au aprobat legea recalculării pensiilor înainte de întâlnirea cu noi. Le solicităm daune morale în valoare de 300.000 de lei de persoană. Aceşti bani vor trebui să fie plătiţi din averile acestora”, ne-a declarat preşedintele SCMD, Mircea Dogaru.
Guvernul este însă mai norocos. Militarii solicită Executivului daune morale de doar un ban. “În numele a 10.000 de cadre militare, vom solicita Guvernului daune morale de un ban. Am convenit acestei sume pentru că am concluzionat că Guvernul nu face nici doi bani”, ne-a mai spus Dogaru. Acesta vrea ca ministrul apărării, Gabriel Oprea, şi cel al internelor, Traian Igaş, să răspundă penal pentru că nu au pus în aplicare hotărârile judecătoreşti. “Este obligatoriu să pui în aplicare o hotărâre judecătorească. Noi am avut trei hotărâri definitive. Atât domnul Oprea, cât şi domnul Igaş au spus că pun în aplicare o decizie a Guvernului. Guvernul nu este instanţă judecătorească şi se află în proces cu noi”, ne-a mai declarat preşedintele Mircea Dogaru.
SCMD strânge semnături pentru desfiinţarea Curţii Constituţionale, reprezentanţii militarilor susţinând că instituţia este condusă politic.
Pensii recalculate de pomană
Instanţa supremă a decis definitiv suspendarea aplicării HG nr. 735/2010 privind recalcula-rea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel (CA) Cluj din septembrie 2010.
ICCJ a respins, vineri seară, recursul formulat de Guvern împotriva sentinţei nr. 338/2010 pronunţate de Curtea de Apel Cluj, în 28 septembrie 2010. Astfel, HG nr. 735/2010 rămâne irevocabil suspendată la aplicare conform dispoziţiilor sentinţei instanţei clujene.
În 28 septembrie, Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Cluj a decis suspendarea executării HG nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Suspendarea s-a dispus până la pronunţarea hotărârii de fond (privind anularea efectelor HG nr. 735). Acţiunea a fost promovată de Viorel Hexan, Gheorghe Stănescu, Ştefan Trif, Iulian Palca, Ioan Bob, Mircea Matei Şerban, Vasile Vanea. Reclamanţii au invocat faptul că HG nr. 735/2010 a fost promovată cu încălcarea dispoziţiilor privind transparenţa decizională, fiind publicată în Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţa publicului. Totodată, reclamanţii au susţinut că mulţi dintre militari sunt în imposibilitatea fizică de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii. Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a solicitat să i se admită intervenţia în proces, susţinând că reclamanţii nu au îndeplinit procedura prealabilă administrativă, etapă obligatorie, înainte de deschiderea acţiunii în justiţie. Instanţa Curţii de Apel Cluj a constatat însă îndeplinirea acestei etape administrative şi notificarea de către reclamanţi a MAI în 13 august a celor şapte motive pentru care se cerea revocarea actului normativ. Instanţa clujeană a constatat că, potrivit Legilor 119/2010 şi 19/2000, pentru beneficiari este instituită ca facilitate posibilitatea de a-şi dovedi cu acte stagiile de cotizare, iar persoanele nu sunt obligate să depună cereri de recalculare a pensiei. "Iată doar câteva elemente care sunt de natură a induce o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ şi care, în opinia instanţei, sunt de natură a argumenta pe deplin «cazul bine justificat»", se arată în motivarea deciziei instanţei clujene.
Preluare Ziarul Puterea